Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna preminula beba i još osmoro njih na intenzivnoj nezi: "Bezazleni" enterovirus izazvao fatalne posledice

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naizgled bezazlen virus koji može da izazove opasne posledice

  • 0
Beba, bolnica Foto: Shutterstock

Jedna beba je umrla, a osmoro je primljeno na intenzivnu negu u misterioznoj infekciji za koju se smatra da je uzrokovana tipično bezopasnim virusom.

Ukupno 15 novorođenčadi u Velsu i jugozapadnoj Engleskoj obolelo je od teškog miokarditisa, upale srca, od juna 2022. Jedno od njih je i dalje u bolnici, navodi se u sinoćnjem upozorenju Svetske zdravstvene organizacije.

Zdravstveni stručnjaci bili su prestrašeni "neobičnim" porastom slučajeva u tako kratkom vremenskom periodu, što je podstaklo temeljnu istragu.

Devet slučajeva je pozitivno na neki tip enterovirusa koji obično ne izaziva simptome. Međutim, stručnjaci su zbunjeni šta je izazvalo iznenadni skok.

Prethodne epidemije među decom, uključujući paniku oko streptokoka A prošle zime, okrivljene su za blokadu koja je oslabila imunitet protiv obično bezopasnih virusa.

Bolesno dete bolnica Foto: Shutterstock

Od marta 2023. godine nije primećen nijedan slučaj teškog miokarditisa.

Miokarditis se obično javlja nakon delovanja virusa. Uzrokuje ga imuni sistem koji preterano reaguje na infekciju i izaziva upalu, koja može ostati u srcu čak i nakon što je virus uklonjen. Dok neki oboleli nemaju simptome, neki razviju bolove u grudima, palpitacije i kratak dah.

Međutim, čini se da su slučajevi oboljenja dostigli vrhunac u novembru. U Velsu je otkriveno deset slučajeva u periodu od devet meseci. Ovo je veliki skok u poređenju sa samo jednim u prethodnih šest godina.

Zvaničnici takođe razmatraju potencijalne pokretačke faktore koji stoje iza povećanja. PCR testiranje devetoro dece potvrdilo je da imaju koksaki B3 ili B4 - tip enterovirusa. Enterovirusi obično izazivaju samo blage bolesti, ali teže pogađaju novorođenčad i malu decu. Ne postoji specifična antivirusna terapija za enteroviruse, tako da se lečenje fokusira na sprečavanje komplikacija.

SZO, koja je sinoć objavila upozorenje, označila je ovu pojavu neobičnom i rekla kako se preporučuje da se ustanove za brigu o deci i škole zatvore ako se broj slučajeva poveća.

Od sve pogođene dece, jedan dečak je preminuo. Osmoro je lečeno na intenzivnoj nezi gde su intubirani i stavljeni na respirator sa cirkulativnom podrškom.

- Enterovirus je uobičajena infekcija u detinjstvu, koja izaziva niz simptoma uključujući respiratornu bolest i virusni meningitis. Kod veoma malih beba, enterovirus može, u retkim prilikama, dovesti do teške komplikacije zvane miokarditis koja izaziva upalu srca. Većina beba i dece se potpuno oporavlja od ovoga - navodi dr Šamez Ladani.

Ukraina Rusija rat Foto: Tanjug/AP

Jedna majka je rekla da je njeno dete umrlo nakon što je zaraženo enterovirusom tako što je razvilo sepsu i probleme sa srcem - ali slučaj nije uključen u zvaničnu evidenciju javnog zdravlja Velsa, koja je podeljena SZO.

Džoan Edvards, iz Južnog Velsa, rodila je Elajdžu 25. februara 2022.

U roku od nekoliko dana nakon što je bio kod kuće, Elajdža je postao letargičan i imao je zatvor - simptomi koji su učinili da posumnjaju na žuticu.

Gospođa Edvards i njen muž Kristijan odveli su ga u hitnu pomoć kada je počeo da odbija majčino mleko.

Prvobitno mu je dijagnostikovana sepsa i bronhiolitis - uobičajena infekcija grudnog koša, a potom je prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Velsu, gde su lekari otkrili ožiljke na njegovom srcu. Elajža je zatim prebačen u dečju bolnicu u Bristolu, gde je bio pozitivan na enterovirus.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, a ovaj slučaj su odbili da ispitaju jer je van sezone enterovirusa.

Gospođa Edvards je rekla da je njena porodica ignorisana i da je bila "zapanjena"' nakon što je čula za druge slučajeve jer su ih "naveli da veruju da su jedini" - prenosi "Dailymail".

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA