Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznenada je otkrila da ima rak pluća, u šta i dalje ne može da poveruje: Ceo život sledi zdrave navike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslali su je u bolnicu, gde je dobila rendgenski snimak koji je pokazao da ima neke promene na plućima. Daljjim testiranjem, pronašli su i neke neobičnosti u njenim limfnim čvorovima, a kasnije su lekari potvrdili da ona zaista ima rak pluća

  • 1

Žena iz Engleske rekla je da joj je dijagnostikovan rak pluća u četvrtom stadijumu, uprkos tome što nikada u životu nije zapalila cigaretu.

Nataša Lavridž (49) bila je zapanjena kada joj je u decembru dijagnostikovana bolest, a sada želi da podigne svest o drugima, koji bi takođe mogli biti pogođeni istom bolešću, a da možda to i ne znaju.

- Zaista želim da se zalažem za nacionalni univerzalni program skrininga. Zaista moramo da stavimo u svest ljudi da ako imate pluća, možete dobiti rak pluća - počinje ona za "South West News Service".

Lavridž, koja je učiteljica u osnovnoj školi, prisetila se da je jedan od njenih prvih simptoma bilo ispuštanje "smešnog" zvuka prilikom disanja.

Setila se da joj je disanje zvučalo kao da je progutala igračku za psa koji škripi i da joj je glas bio hrapaviji nego inače.

Ali ti simptomi su nestali na neko vreme, pa je to pripisala stresu. Tek u avgustu su se vratili simptomi, zajedno sa kašljem, pa je konačno otišla kod lekara. Poslali su je u bolnicu, gde je dobila rendgenski snimak koji je pokazao da ima neke promene na plućima. Daljim testiranjem pronašli su i neke neobičnosti u njenim limfnim čvorovima, a kasnije su lekari potvrdili da ona zaista ima rak pluća.

Ona je potom objasnila da je bila prilično šokirana kada je dobila ovu dijagnozu, jer je oduvek živela zdravim načinom života - ne puši i sledi uglavnom biljnu ishranu.

- Bila sam u neverici. Previše sam mlada, ne pušim, ne poznajem ljude koji puše, stvarno sam u formi, trčim, vozim bicikl, bavim se jogom i hranim se pretežno biljnom ishranom.

Međutim, lekari su joj rekli da je njen rak uglavnom posledica mutacije gena koja se zove EGFR+. EGFR (receptor epidermalnog faktora rasta) je protein koji se nalazi na vašim ćelijama i pomaže im da rastu, ali ako imate mutaciju u genu, može da raste previše, što može izazvati rak, prema Američkom udruženju za pluća. Mnogi kojima je dijagnostikovan rak EGFR+ nemaju istoriju pušenja, poput Nataše.

Trenutno, 49-godišnjakinja uzima lek koji blokira rast raka, za koji je rekla da je već pokazao smanjenje njenog primarnog tumora za 25 odsto.

Nejasno je kakva je njena prognoza, ali ne dozvoljava da je bilo šta zaustavi ili sputava.

- Danas su tretmani ponekad toliko dobri da, zapravo, možete da živite normalan, srećan, pun život radeći sve što volite.  Samo zato što imate rak, to ne znači da vaš život mora da stane, jer zaista nije.

Ona takođe prikuplja novac za dobrotvornu organizaciju za istraživanje raka pluća, koja radi na pomoći onima koji su pogođeni bolešću.

Lavridž je dodala da je rak promenio način na koji ona gleda na sopstveni život, prenosi "NY Post".

- Od kada smo postavili ovu dijagnozu, potpuno je sve preoblikovalo. To je potpuno promenilo moj život. Zahvalni ste za svaki dan i živite svaki dan koliko možete. Pronađete toliko uživanja čak i u najmanjim sitnicama - zaključuje.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA