Vreme čitanja: oko 2 min.

Ćerka joj je prenela prehladu, nakon koje je 6 godina ostala u krevetu: Sindrom koji počinje umorom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije imala snage da se pomeri, kada je otkrila da je sindrom sprečava da nastavi sa normalnim životom

  • 0
Amy Ironside Wood Foto: Instagram/ @amyisnotokay

Ejmi Ajronsajd Vud je hrabra mama, koja je godinama živela ležeći, a danas je velika podrška ljudima sa istom dijagnozom.

Kada se vratila sa putovanja na kom je proslavila svoj 31. rođendan, počela je da oseća umor. Međutim, njena ćerkica, koja je tada imala 18 mesci, zahvatila je virus. Ozdravila je nakon nedelju dana, ali se mami Ejmi stanje samo pogoršalo.

Za "Mirror.co.uk" izjavila je kako je mislila da je u pitanju samo prehlada, ali su se novi simptomi samo pojavljivali i stanje joj je postajalo sve gore.

Kroz nekoliko nedelja, Ejmi je u krevetu provodila 22 sata, a ostala dva je radila samo neke lakše aktivnosti, koje ne zahtevaju mnogo pokreta. Od osobe koja tri puta nedeljno ide u teretanu postala je osoba koja ne može da ustane. Kada bi ćerkica zaplakala, nekada bi morala i da otpuzi do nje, jer je ustajanje bilo isuviše bolno.

Njen muž je prvi pretpostavio da je u pitanju mijalgični encefalomijelitis (ME), poznatiji i kao sindrom hroničnog umora. Ovaj sindrom ispraćen je raznim simptomima, kao što su bolovi u mišićima, postvitalni zamor, imunoluška disfunkcija. Praćen je depresijom i problemima socijalizacije. Ubrzo je nakon mnogobrojnih testiranja ustanovljeno da je u pitanju upravo taj sindrom. Međutim, ovaj problem još uvek nema terapiju kojom bi se rešavao, te su je doktori samo poslali kući da leži. Osim simptoma koje donosi, poznato je da ovaj sindrom počinje nekom prehladom ili virusom.

@notdeadapparel I miss the old me #mecfs #cci #chronicillness #meawareness ♬ original sound - Sana | TheUntitledArtist

Sve se pogoršalo kada je otkiveno da njen suprug ima rak kože, koji je ubrzo uklonjen, te je i on otišao na lečenje, što ih je uvelo do velike finansijske praznine.

Ejmi je svoje vreme provodila istražujući, kada je naišla na ženu koja pati od istog sindroma. Međutim, ta žena je imala i problema sa kičmom, koju je operisala, što je njen sindrom dovelo u kontrolu. To se ispostavilo da je zapravo i dobar izbor za Ejmi.

Sa mužem odlazi u Barselonu kod doktora koji uspeva da joj ustanovi sindrome koji joj izazivaju bolove zglobova, ali atlantoaksijalnu nestabilnost vrata. Ove dijagnoze su razlog drastičnih bolova pri pomeranju glave. Iako prikupljaju novac za lečenje, Ejmi se, sada već 6 godina, bori sa stvarima kao što je dnevna svetlost ili čak običan razgovor, koji je umori, ali je i previše bučan za nju.

- Nikad neću vratiti te godine. Moja ćerkica nikad više neće imati dve, tri, četiri, pet godina. Sve te godine sam provela ležeći na sofi, u nemoći da se poigram sa njom ili čak da se našalim- opisala je Ejmi.

(Telegraf.rs)

Video: Marija Stanković je jedina u Srbiji imala Nutcracker sindrom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA