Vreme čitanja: oko 2 min.

Mamu (32) je danima mučila glavobolja: "Ne bih preživela moždani udar da nisam uradila jednu stvar"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osećala je bol od potiljka do prednjeg dela lica, ali tome nije pridavala značaja. Tek kad je sa detetom sela da gleda crtani film i shvatila da vidi duple slike, znala je da nešto ozbiljno nije u redu

  • 0
Amanda Lenza Foto: Facebook/Amanda Lenza

Amanda Lenza (32) iz Ohaja nije ni slutila da će joj naizgled obična glavobolja koja je potrajala pet dana naglavačke promeniti život.

Osećala je bol od potiljka do prednjeg dela lica, ali tome nije pridavala značaja. Tek kad je sa detetom sela da gleda crtani film i shvatila da vidi duple slike i da gubi ravnotežu, znala je da nešto ozbiljno nije u redu. Odmah je poslala poruku suprugu kako bi ga obavestila da se ne oseća dobro.

Ubrzo zatim nije mogla da pomeri levu ruku, a lice joj je klonulo u levu stranu.

- Nisam mogla da govorim, nisam mogla da pomeram levu stranu tela i osetila sam probleme sa disanjem - ispričala je Amanda, a prenosi NY post.

Kad je njen suprug stigao kući pozvao je hitnu pomoć i Amanda je završila u Urgentnom centru. Lekari su joj uradili CT glave i odmah dali lek za razbijanje krvnih ugrušaka. Međutim, to joj nije pomoglo.

Helikopterom je prebačena u glavni kampus klinike u Klivlendu, gde je lekarima izgovorila da je svesna svog okruženja, ali da nije u stanju da se kreće.

- Pitala sam se da li ću ikada više moći ponovo da hodam i da li ću moći da brinem o svom detetu - priseća se Amanda.

Lekari su je uputili na hitnu operaciju ugradnje stentova, ali su mogli da otvore samo jednu arteriju.

- Moja leva arterija je potpuno blokirana. Lekari su mi stavili tri stenta u desnu - otkrila je ova mlada žena.

Amanda Lenza Foto: Facebook/Amanda Lenza

Na sreću, njen oporavak je išao u dobrom pravcu, a naknadno je saznala zbog čega je u tim godinama doživela moždani udar. Lekari su, naime, ustanovili da Amanda ima fibromuskularnu displaziju, bolest krvnih sudova koja može da izazove brojne komplikacije.

Ovo stanje karakteriše neoubičajen rast ćelija u zidovima arterija koji može da dovede do njihovog skupljanja.

Iako se retko javlja, ovo stanje može da dovede do iznenadnog izuzetno povišenog pritiska ili do moždanog udara.

- Većina ljudi koja ima fibromuskularnu displaziju i ne zna da je ima. Moje arterije su preslabe, ali mi nikada nije palo na pamet da ih kontrolišem. Pretpostavljam da se ovaj problem desio u januaru, kad sam tri nedelje bila bolesna. U jednom trenutku sam se tako jako zakašljala da sam pomislila kako sam pokidala mišić na vratu - otkriva ova mlada žena.

Amanda je uverena da danas ne bi bila među živima da nije odmah odreagovala kad je registrovala duple slike dok je gledala crtani film sa detetom. Uverena je da je preživela samo zahvaljujući tome što je brzo zatražila lekarsku pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA