Vreme čitanja: oko 3 min.

Njena baka želi eutanaziju: U emotivnom videu objasnila je kako će to da izgleda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada je razgovarala o tome kako će se proces odvijati, Babi je rekla unuci da ima "sastanak" na kojem će medicinari dati tri različite injekcije

  • 0

Ali Tejt Katler, "Victoria's Secret" model izašla je u javnost u znak podrške odluci svoje neizlečivo bolesne bake da okonča svoj život pod svojim uslovima. "To je svetlo na kraju tunela", kaže baka za eutanaziju.

Unuka je snimila emotivan razgovor sa svojom bakom, koja će uskoro biti eutanazirana u Kanadi. Ali je u subotu postavila snimak na "TikTok", koji je brzo imao više od 3,2 miliona pregleda i naišao na pregršt različitih komentara.

Unuka živi u Teksasu, a baka Babi, kako je unuka zove, živi u Kanadi, gde je eutanazija legalna za odrasle od 2016. godine. Praksa, poznata kao medicinska pomoć u umiranju, izazvala je kritike u poslednje dve godine nakon što su kanadski zakonodavci popustili kriterijumi za one koji mogu da se kvalifikuju.

Babi se bori protiv raka, a u videu nije želela da otkrije svoje ime, godine ili datum koji je odabrala da okonča svoj život.

U razgovoru za "The Post" u utorak, Katler je rekla da je provela emotivnu poslednju nedelju sa svojom bakom u Kanadi, gde je snimila snimak koji je kasnije postavila na svoj "TikTok".

@alitatecutler Replying to @Matthew This was the hardest and most beautiful conversation ive ever had. Healing for both parties. I had resistance to Euthanasia before this, but after being with her and hearing her, I no longer do. ❤️ #euthanasia #finalfarewell #ondying ♬ multiverse - Maya Manuela

- Ja sam duhovna osoba i prijavila sam se za ovo. Provele smo vreme razgovarajući i smejajući se zajedno, pregledavajući uspomene. Biti uz nju sada je najveći dar.

Katler je rekla za "Post" da se u početku protivila praksi eutanazije sve dok nije videla koji je njenoj baki zaista teško.

- Ranije nisam mnogo razmišljala o etici. Ovo je prva osoba sa kojom sam zaista bila bliska i koja umire, i to je potpuno promenilo moje mišljenje.

Katler je takođe otkrila da je cela njena porodica odlučila da podrži Babinu odluku, iako na različite načine obrađuju njenu predstojeću smrt.

Dok je manekenka imala emotivniji odgovor, njen otac je pokušavao da shvati šta eutanazija znači sa intelektualnog stanovišta.

U naslovu svog viralnog "TikTok" videa, Katler je napisala: "Kako živeti dobro i dobro umreti su kodovi, a Babi mi je dala znanje o oba. Zauvek ću čuvati ovaj razgovor".

"Samoubistvo uz pomoć lekara" bila je tema o kojoj se žestoko raspravlja širom Sjedinjenih Država već decenijama, ali napor da se legalizuje kontroverzna praksa u više država ove godine uzima maha.

Dok je razgovarala sa Babi na snimku, manekenka je pitala svoju baku kako je naišla na eutanaziju kao opciju nakon što se suočila sa terminalnom dijagnozom raka.

Babi je objasnila da je to tražila, a doktori su se uverili da je njena dijagnoza raka terminalna pre nego što su nastavili bilo kakvu dalju diskusiju. Lekari su joj takođe dali "vreme" da razmisli da li je to nešto čime je zaista želela da se bavi i insistirali su da se predomisli do datuma zakazanog termina.

Kada je razgovarala o tome kako će se proces odvijati, Babi je rekla unuci da ima "sastanak" na kojem će medicinari dati tri različite injekcije.

- Prva injekcija vas uspava. Kada ste u dubokom snu, postoje još dve injekcije. Kada dođete do te tačke, ne znate šta se dešava, tako da je bezbolno.

- Uvek sam donosila odluke za sebe. Verujem da je moj muž tamo u zagrobnom životu i govori: "Bilo je vreme". A ja ću reći: "Zdravo, Arone, ovde sam". To je to - priča baka.

Mnogi gledaoci bili su dirnuti razgovorom između bake i unuke, rekavši da podržavaju bakinu odluku da okonča svoj život pod njenim uslovima.

- Ovo je tako gorko-slatko. Srceparajuće je, ali utešno znati koliko je sigurna. Srećan sam što će njen bol biti gotov, ali mi je žao zbog tvog gubitka - napisao je jedan komentator.

- Ovo mora biti legalno u svakoj državi. Toliko godina sam verovao u ovo - javio se drugi pristalica eutanazije.

- Sviđa mi se što Kanada zaista ima ovakve slobode - složio se drugi.

Međutim, neki gledaoci su rekli da bi baka trebalo da odluči da se stvari odvijaju prirodno, s obzirom na to da je izgledala i udobno i lucidno.

- Izgleda tako mentalno prisutna. Zašto bi htela ovo da uradi? Neka Bog odluči kada - naveo je jedan.

- Koja je razlika između eutanazije i samoubistva? U oba slučaja je izbegavanje patnje. Zašto ovo podstičete, ne razumem.

Katler je podelila nekoliko drugih "TikTok" video-snimaka zajedno sa svojom bakom, uključujući i onaj koji ih prikazuje doterane pre nego što su zajedno krenule na poslednju večeru u restoranu.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Milja sa Zlatibora ima 65 godina, i kida kako recituje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA