Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova hrana može umanjiti sezonske alergije: Zalogaji za lakše tople dane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Paleta namirnica je za alergije mač sa dve oštrice

  • 0
kijanje Foto; Shutterstoc

Sezonske alergije nisu najzabavnija stvar, pogotovo jer mogu od kijanja dovesti i do epizoda gušenja.

Džena Volp je nutricionista koja se pozabavila istraživanjem koje uključuje povezanost alergije i hrane. Utvrđeno je da postoje određene namirnice i biljke koje mogu pomoći, bez neželjenih posledica, pri stanjima sezonske alergije, prenosi "Nypost.com".

Prokelj

Prokelj, kao i većina namirnica koje su bogate vitaminom C, može olakšati alergijske reakcije. Kada osetite potrebu, gricnite malo prokelja ili ga dodajte kao prilog jelu, kako objašnjava Volp.

Na njeno istraživanje se nadovezala i doktorka Kejti Golden.

- Vitamin C je mikronutrijent rastvorljiv u vodi i nalazi se u dosta povrća. Može da igra nekoliko važnih uloga u telu, kao što je borba protiv alergija, jer pomaže u regulisanju prirodnih inflamatornih odgovora tela. Povrće sa posebno visokim sadržajem vitamina C uključuje crvenu papriku, brokoli, karfiol, kupus i prokelj - navela je ona.

Listovi koprive

Veoma pristupačna biljka na našim prostorima, međutim, za svaki slučaj se treba konsultovati sa stručnjakom pre nego što je iskoristite, radi sigurnosti da ona nije jedan od pokretača alergija.

Može se koristiti i u vidu čajeva, a do sada su mnoge studije potvrdile da ima pozitivan uticaj na ljude koji imaju sezonske alergije, objašnjava Volp.

Preporučuje da koristite osušene listovi koprive, uz to da sačekate od 15 do 20 minuta kada ih prelijete proključalom vodom.

Kopriva Foto: Pixabay

Pomorandže

Pomorandže su samo primer voća bogatog vitaminom C, koje je veoma korsisno vašem organizmu, pa i u ovakvoj borbi. To pokazuju, kako Volp navodi, i manje studije koje su do sada rađene.

Med

Čist med ima mnogo nakupljenih pluseva kada je u pitanju njegova zdrava uloga za naše telo.

Volp navodi da čist med ima veoma umirujući efekat kada je u pitanju pojava sezonskih alergija. Sadrži visok nivo propolisa, kao i vitamina koji pomažu u izgradnji i boljem očuvanju imunog sistema.

Med, čist med, pčele Foto: Shutterstock

Ovo su prirodni pomagači koji vam mogu umiriti reakcije i preventivno zaštititi vaš organizam prilikom napada sezonskih alergija. No, svakako je odlično dodatno posavetovati se sa stručnim licem oko ovog povremenog neprijatelja.

(Telegraf.rs)

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA