Vreme čitanja: oko 2 min.

Smršali ste, pa ste se opet ugojili: Otkriveno je kako to utiče na zdravlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dramatičan gubitak težine može da izazove usporavanje metabolizma u mirovanju kao odgovor na ekstremno brzo mršavljenje

  • 0
Žena tužna kilogrami debljina ogledalo Foto: Shutterstock

Koliko ste puta do sada čuli da je mnogo lakše smršati nego održatvati željenu težinu?

Svi oni koji su se makar jednom upustili u borbu protiv viška kilograma znaju da su oba procesa - i mršavljenje, i održavanje željene težine, i te kako izazovna.

Znaju, takođe, i koliko im pada teško kad vide da je broj na vagi počeo da raste. Ipak, malo je onih koji znaju kako, zapravo, gojenje posle dijete može da utiče na zdravlje.

Studija objavljena u časopisu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes pokazala je da nekoliko kilograma viška posle restriktivne dijete neće negativno uticati na vaše zdravlje, piše newsbeast.

U studiji je sakupljeno više od 100 ispitivanja koja su fokusirana na bihevioralne programe upravljanja težinom i koja su prijavila kardiometaboličke faktore rizika kao što su krvni pritisak i nivo holesterola. Većina ovih programa trajala je najmanje sedam meseci, a onda su upoređivali rezultate dve godine kasnije.

Učesnici su izgubili od 2,6 do 5,5 kilograma, ali su opet dobili nekoliko kilograma do kraja perioda praćenja.

Gojazni muškarac, gojaznost, lenjost, pica Foto: Shutterstock

Ali, od završetka programa mršavljenja do kraja perioda praćenja odnos ukupnog i HDL holesterola bio je niži za 1,5. Sistolni krvni pritisak i nivo glukoze u krvi takođe su bili niži.

Istraživači su otkrili da ovi efekti mogu da potraju do pet godina, iako mnoge studije nisu toliko dugo pratile ispitanike.

Međutim, zdravstvene benecifije su počele da se smanjuju posle povećanja telesne težine za svega nekoliko kilograma.

Kako mršavljenje omogućava da se metabolizam resetuje?

Zdravstveni stručnjaci kažu da dijeta može da resetuje naš metabolizam u korist našeg zdravlja. Programi za mršavljenje koji naglašavaju promene u načinu života takođe mogu da utiču na smanjenje sala na stomaku.

gojenje, salo, stomak, višak kilograma, menopauza Foto: Shutterstock

Stručnjaci su istakli da se studija ne bavi jo-jo efektom koji se često dešava, a koji podrazumeva gubitak manjeg broja kilograma i dramatičniji ritam gojenja posle ukidanja restriktivnog načina ishrane.

Dr Neha Pagidipati sa Instituta za klinička istraživanja Duke kaže da dugovečnost ovih metaboličkih promena nije najjasnija.

Ekstremni gubitak težine koji se prebrzo desi može da izazove pritisak na metabolizam.

Studija iz 2016. godine posmatrala je 14 takmičara koji su se pojavili u programu mršavljenja. Iako su u proseku izgubili po 27 kilograma, većina njih je vratila po 18.

Istraživači su ustanovili da je njihov dramatičan gubitak težine izazvao usporavanje metabolizma u mirovanju kao odgovor na ekstremno brzo mršavljenje.

Takođe, njihov metabolizam je ostao spor i kad su prekinuli sa takvim režimom ishrane.

Kako održati željenu težinu?

Nutricionisti su složni u jednom: trebalo bi promeniti navike u ishrani, izbaciti alkoholna pića i gazirane napitke, a unositi dovoljne količine proteina, zdravih masti i spororazgradivih ugljenih hidrata.

Takođe, svake sedmice bi trebalo imati barem 150 minuta fizičke aktivnosti, jer sedeći način života pogoduje bucmastom izgledu čak i onda kad ne jedete previše.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA