Vreme čitanja: oko 1 min.

Dečak progutao 40 žvaka i napravio haos u stomaku: Kako se rešava situacija na koju upozorava svaki roditelj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mladi pacijent je zadobio upalu grla zbog višestrukih zahvata preduzetih da bi se izvukla gumena kugla

  • 0
žvakaća guma Foto: Shutterstock

Petogodišnji dečak u Ohaju podvrgnut je proceduri uklanjanja gomile žvakaće gume zaglavljene u njegovom stomaku, prema studiji slučaja objavljenoj u JEM Reports.

Dete je progutalo oko 40 komada žvakaće gume bez šećera i sutradan je stiglo u hitnu pomoć sa grčevima i dijarejom zbog opstrukcije digestivnog trakta.

Kliničari su proverili da li se u stomaku nalazi bezoar - čvrst konglomerat različitog sastava koji se nalazi u šupljim organima gastrointestinalnog trakta, najčešće u želucu i crevima. Zdravstveni tim sa Klivlendske klinike otkrio je pomoću skeniranja veliku masu ove supstance u detetovom stomaku.

Lekari su uklonili žvaku tako što su mu stavili ezofagoskop ili metalnu cev u grlo i koristili pincete da bi uhvatili masu koja se stvorila. Mladi pacijent je zadobio upalu grla zbog višestrukih zahvata preduzetih da bi se izvukla gumena kugla, ali je na kraju otpušten bez dugoročnih zdravstvenih posledica, navodi se u izveštaju.

Dok popularno "predanje" upozorava da žvakaća guma ostaje u telu sedam godina, stručnjaci su opovrgli uobičajeno verovanje.

- Ako ste progutali parče žvake, izaći će vam oko 40 sati kasnije u stolici - rekla je registrovana dijetetičarka Bet Červoni za Klivlend kliniku, prenosi "Nypost" i dodala:

- Zato što se ne može svariti, odmah izlazi cela.

Ali konzumiranje i gutanje žvakaće gume ne bi trebalo da bude redovna navika - može izazvati crevni stres jer se ne može svariti.

- Ako ovo radite svaki dan ili više puta dnevno, to može izazvati začepljenje creva. Sve što pojedete nakon toga neće moći da prođe, što uzrokuje rezervu koja dovodi do bola i pritiska - upozorava Červoni.

(Telegraf.rs)

Video: Sestra odlučila da ga spase ili možda ne: Bebac do pola ušao u veš mašinu, samo mu noge vire

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA