Vreme čitanja: oko 2 min.

Trogodišnjak preminuo nakon infekcije herpes virusom: Majka traži pojačana testiranja u bolnicama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tragičan ishod naizgled bezazlenog virusa

  • 0
Toddler in a hospital Foto: Shutterstock

Trogodišnje dete koje "nije imalo imuni sistem" umrlo je nakon što je obolelo od herpes virusa.

Rafi Holidej je preminuo nakon što je pretrpeo meningitis izazvan herpes virusom 6B, u bolnici "Great Ormond Street" u martu, a njegovi roditelji sada vode kampanju za povećanje testiranja u bolnicama.

HHV-6B je jedan od devet sojeva herpes virusa i uzročnik je uobičajene dečje bolesti egzantema koja izaziva blagu temperaturu i osip.

Otprilike 70 odsto dece će se zaraziti HHV-6B do treće godine, pri čemu većina razvija prirodni imunitet koji sprečava dalju reinfekciju, ali reaktivacija virusa je uobičajena kod pacijenata sa transplantacijom i može biti fatalna za one sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Rafi, koji je bio na lečenju od leukemije i prošao kroz transplantaciju koštane srži, živeo je sa aktivnim virusom dve godine pre nego što mu je oduzeo život. Nakon transplantacije 2020. godine, nedeljno je testiran na još tri soja herpes virusa - Epštajn Bar koji izaziva žlezdanu groznicu, citomegalovirus koji izaziva mononukleozu i adenovirus koji izaziva prehladu.

Rafijeva mama, Imodžen Holidej, kaže da su joj lekari rekli da neće biti rutinski testiran na soj HHV-6B osim ako ne postane neutropeničan, odnosno tek kada neutrofili padnu ispod određenog nivoa, ozbiljno oslabivši imuni sistem. Ova odluka je doneta uprkos činjenici da je trogodišnjaku nedostajalo T-ćelija, još jedne vrste belih krvnih zrnaca koja pomaže da se telo zaštiti od infekcije.

Ožalošćena majka sada traži da NHS doda HHV-6B na listu standardnih nedeljnih virusnih testova koji se sprovode na pacijentima nakon transplantacije. Ona je naglasila da nema naznaka da se Rafi zarazio virusom u bolnici jer je neverovatno čest među decom.

- Rafi nije imao imuni sistem, nije imao kako da se bori protiv virusa. On je napredovao iz njegove krvi u organe i postao veoma opasan. HHV-6B je najčešće reaktivirani oblik virusa herpesa nakon transplantacije, tako da ne mogu da razumem zašto ne testiraju na njega. U bolnici su nam rekli da obično ne vide da HHV-6B radi ono što je uradio Rafiju, ali eto zbog toga više nemamo sina.

Sad couple, baby in a hospital Foto: Shutterstock

Želimo da ljudi razumeju ozbiljnost ovog virusa. On je oportunistički i može da živi uspavan u telu - objašnjava majka.

Imogen tvrdi da je prošlo sedam meseci nakon transplatacije kako Rafi nije bio testiran na ovaj virus. Za to vreme došlo je do razvoja ulceroznog kolitisa, krvarenja u crevima, spoljašnjih čireva, ranica u ustima, dva napada pankreatitisa, krvnog ugruška, odumiranja tkiva u slezini, krvarenja između mozga i lobanje i napada.

Zajedno sa svojim suprugom Džejmsom, majka četvoro dece je izašla na ulice ohrabrujući ljude da potpišu njenu peticiju, koju će predstaviti NHS-u kada dostigne 10.000 potpisa. Ona se nada da će kampanja "Crvena patka", koja je nazvana u čast Rafijeve omiljene boje i životinje, podići svest o HHV-6B među medicinskim osobljem i javnosti.

- Trudimo se da transferujemo našu tugu u nešto pozitivno - dodala je Imogen, a prenosi "TheMirror".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA