Vreme čitanja: oko 1 min.

Medicina oglasila crvenu uzbunu: Ozbiljne posledice konzumiranja energetskih napitaka kod određene grupe ljudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Medicina ne posustaje u borbi protiv ovog opasnog napitka

  • 1
Energetsko piće konzerva napitak Foto: Shutterstock

Energetska pića sadrže stimulanse poput kofeina, te je poznato da imaju neželjene kardiovaskularne efekte poput srčane aritmije i arterijske hipertenzije. Uprkos opasnostima koje su odavno prepoznate i javno objavljene, potrošnja energetskih napitaka ostaje visoka među adolescentima.

Među maloletnim konzumentima energetskih pića, hronična potrošnja energetskih napitaka veća je kod dece nego kod adolescenata, naime 16 odsto prema 12 odsto; dok je akutna potrošnja oko 12 odsto kod obe grupe.

Kada se konzumiraju u kombinaciji sa nedozvoljenim stimulansima ili od strane pojedinaca sa hroničnim zdravstvenim stanjima energetska pića mogu često izazvati neželjene kardiovaskularne događaje kao što su ishemija miokarda i srčane aritmije.

Istraživanja su pokazala da akutna konzumacija energetskih napitaka može dovesti do povećanja arterijskog krvnog pritiska kod odraslih, dok kod mladih izaziva ukočenost arterija i povećanje krvnog pritiska uz snižavanje efikasnosti leve komore. Razne studije su takođe izvestile o uticaju akutnog konzumiranja energetskih pića na jetru, mozak i bubrege. U ovoj studiji, istraživači su pregledali populaciju mlađu od 18 godina.

Dok neuropsihijatrijski uticaji energetskih napitaka ostaju u velikoj meri nedovoljno proučavani, smatra se da je hronična konzumacija energetskih napitaka povezana sa napadima panike, psihotičnim epizodama i prekomernom ekscitacijom moždane kore koja dovodi do glavobolje.

Štaviše, nedavna studija o konzumiranju energetskih napitaka izvestila je da su i četiri odrasle osobe koje su konzmirane ove napitke doživele epi napade.

Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje prepoznaje višestruke poremećaje izazvane kofeinom, uključujući intoksikaciju, anksioznost, poremećaj pažnje, hiperaktivnost i poremećaj spavanja.

Veruje se da je konzumacija energetskog pića povezana sa negativnim uticajima na razvoj mozga, zbog čega je posebno opasna kod dece i adolescenata - prenosi "News-medical".

(Telegraf.rs)

Video: TEORIJA ZDRAVLJA #7: Bol je čovekov najbolji prijatelj, osim ako ne postane "đavolji koktel"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prezime

    3. jun 2023 | 09:00

    Zalosno je koliko dece ispod 10 godina pije ovo djubre! I tako imaju previse energije u sebi koju nemaju gde da potrose,Pa jos kad dodaju kofein i taurin na sve to😵‍💫😵‍💫🙈🙈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA