Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog HPV-a dobio rak grla: "Mislio sam da sam prehlađen, a analize su pokazale opaku bolest"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci upozoravaju da bi Velika Britanija i Sjedinjene Države mogle da se suoče sa “epidemijom” karcinoma grla uzrokovanog HPV-om koji se prenosi tokom intimnog kontakta

  • 0

Stiv Bergman (63) iz Velike Britanije počeo je da pati od niza prehlada koje nije mogao da sanira od 2015. Paralelno, osećao je i bolove u predelu vrata.

Doktori su mu dijagnostikovali rak grla pošto su otkrili da ima tumor na desnom krajniku. Posle operacije Stiv je išao na hemioterapije i uspešno je izlečen.

Testovi su kasnije potvrdili da je rak koji je Stiv imao zapravo bio izazvan humanim papiloma virusom (HPV), uobičajenom polno prenosivom infekcijom koja stoji iza 70 odsto od 25.000 slučajeva raka grla u Americi godišnje.

Nije bilo jasno kako se Bergman zarazio virusom, ali je otkrio da je u mladalačkim danima “voleo da istražuje”, piše Daily Mail.

- Dok sam bio mnogo mlađi istraživao sam svet, a deo tog sveta bio je i pronalazak partnera - rekao je Stiv.

Stručnjaci upozoravaju da bi Velika Britanija i Sjedinjene Države mogle da se suoče sa “epidemijom” karcinoma grla uzrokovanog HPV-om koji se prenosi oralnim putem tokom intimnog kontakta.

Virus je obično bezopasan, ali ponekad može da opstane i da izazove štetne mutacije u ćelijama, što dovodi do raka.

Lekari kažu da HPV takođe stoji iza više od devet od deset karcinoma anusa i grlića materice. U Sjedinjenim Državama, kao i u Srbiji, devojčice i dečaci mogu da prime vakcinu protiv HPV-a kako bi se zaštitili od infekcija i smanjili rizik od dobijanja karcinoma. Vakcina je u Sjedinjenim Državama prvi put ponuđena devojčicama 2006. godine, a dečacima tri godine kasnije.

HPV vakcina Foto:Shutterstock

Ali, Stiv se nije vakcinisao. Za sebe kaže da je "super it" biciklista koji je uvek vodio računa o ishrani i nije pio previše alkohola.

Ipak, 2016. godine, neposredno pre svog 56. rođendana, Stiv se razboleo.

- Imao sam niz prehlada koje su izgledale kao da se nadovezuju jedna na drugu. Uz prehladu, imao sam upalu grla i osećao sam se umorno. Moja supruga se jako nervirala kad bih jeo, jer nisam mogao da progutam zalogaje i na kraju bih sve iskašljao. Tek kad sam se vratio kod lekara opšte prakse i spomenuo mu da imam i bolove u vratu, njemu se “upalila lampica” - priseća se Stiv.

Nedelju dana kasnije, posle specijalističkog pregleda, Stiven je saznao da ima rak na desnom krajniku.

- Kad sam saznao dijagnozu, apsolutno sam se ukočio. To me je toliko šokiralo da sam prestao da čujem detalje koje je doktor delio sa mnom. Urađena mi je biopsija koja je, umesto sat vremena, trajala tri sata. Tad su lekari odlučili da uklone tumor koji mi je skoro blokirao disajne puteve - priča Stiv.

Takođe su mu uradili traheostomiju, zabirnuti da bi otok mogao da mu zatvori dušnik.

Stiv je proveo desetak dana u bolnici oporavljajući se od operacije, a onda su usledile hemioterapija i radioterapija. Posle hemioterapije, doktori su mu uklonili i traheostomu.

Testovi su otkrili da je rak koji je Stiv imao izazvan HPV infekcijom.

Pa ipak, njegova iskrenost nije naišla na apsolutnu podršku i razumevanje javnosti. Stiv je priznao da su neke od povratnih informacija "skoro osuđujuće", te da je optužen za promiskuitet.

- Zapravo, ja to ne vidim tako. Živeo sam život, sad imam ženu i dete. Dijagnozu koju sam imao ne doživljavam kao presudu. Jednostavno nisam imao sreće, moj HPV je prerastao u rak - ispričao je Stiv.

U više studija naglašeno je da su osobe koje imaju više intimnih partnera u većem riziku od HPV-a i, posledično, od raka.

Doktori su prepoznali HPV kao vodeći uzrok oralnog karcinoma, ispred konzumiranja cigareta, alkohola i nezdrave hrane.

Dr Hišam Mehana, sa britanskog Univerziteta u Birmingemu, kaže da ljudi sa više intimnih partnera imaju i do devet puta povećan rizik od raka grla.

- Tokom protekle dve decenije, došlo je do brzog porasta raka grla na zapadu, do te mere da su to neki nazvali epidemijom. Ovo je bilo zbog velikog porasta specifične vrste raka grla zvanog orofaringealni rak - napisao je dr Mehana za "The Conversation".

(Telegraf.rs)

Video: Više od 15.000 dece vakcinisano prvom dozom protiv HPV

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA