Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna čokolada može smanjiti rizik od gubitka pamćenja, sugeriše studija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slatkim putem do jasnih uspomena

  • 0
Crna čokolada Foto: Shutterstock

Crna čokolada u svetu slatkiša drži onu zdravu stranu hrane.

Utvrđeno je da moćna jedinjenja koja se kriju u čokoladi - posebno tamne sorte, takozvani flavanoli, jačaju pamćenje.

Istraživači sa univerziteta Harvard i Kolumbija otkrili su da su prednosti pamćenja proizašle iz konzumiranja 500 miligrama flavanola svakog dana, u obliku suplementa. Ipak, nezavisni stručnjaci za ishranu i preventivnu medicinu tvrde da je ova količina „lako dostižna“ ishranom.

Flavanola ima u crnoj čokoladi, ali i u jabukama, bobicama i zelenom čaju.

- Ovo je zaista važna studija koja pokazuje da je doza flavonoida zvanih flavanoli ključna za poboljšanje pamćenja u mozgu koji stari - rekao je profesor Ejdin Kasidi sa Kvins univerziteta u Belfastu i dodao:

- Doze potrebne za ova poboljšanja zdravlja mozga su lako dostižne. Na primer, jedna šolja čaja, šest kockica crne čokolade, nekoliko porcija bobičastog voća i jabuka zajedno bi dale oko 500 miliframa.

U istraživanju objavljenom u časopisu "The Proceedings of the National Academi of Sciences" učestvovalo je više od 3.500 odraslih, u proseku 70-ih godina. Većina je već jela zdravu ishranu prepunu flavanola. Učesnicima je davan ili dnevni dodatak flavanola od 500 miligrama ili lažna pilula tokom tri godine.

Pas i čokolada Foto: Shutterstock

Tokom studije, volonteri vršili nekoliko testova pamćenja i popunili su ankete o svojoj ishrani.

Rezultati pamćenja su se samo malo poboljšali za grupu koja je uzimala flavanol pilulu.

Ali veće koristi su primećene među podgrupom ljudi koji su imali lošu ishranu i nisku potrošnju flavanola na početku studije. Njihovi rezultati pamćenja poboljšali su se za oko 10 odsto više nego njihovi vršnjaci koji su uzimali placebo, pokazali su rezultati.

Istraživači su, međutim, naglasili da uzimanje flavanola „nema efekat na ljude nisu u nedostatku ovog jedinjenja“.

Profesor Adam Brikman, neuropsiholog sa Univerziteta Kolumbija, tvrdi da nalazi „podižu mogućnost upotrebe ishrane bogatih flavanolom ili suplemenata za poboljšanje kognitivnih funkcija kod starijih osoba“.

Profesor Ganter Kunle, stručnjak za ishranu i nauku o hrani na Univerzitetu u Readingu i koistražitelj studije, rekao je da rezultati "sugerišu da postoji optimalna količina flavanola u ishrani", što je oko 500 miligrama dnevnog unosa.

Ali sa ovim nisu svi saglasni. Profesor Dejvid Kertis sa Univerzitetskog koledža u Londonu rekao je da je studija pokazala da „oni koji su godinama uzimali suplement flavanola imaju približno istu funkciju pamćenja kao oni koji su uzimali placebo i da su sve razlike bile u granicama očekivanog”. On je dodapo da studija nije uspela da pruži dokaze da je povećanje unosa flavanola korisno i da nema potrebe da bilo ko razmišlja o promeni svoje ishrane u svetlu njenih nalaza, prenosi "Dailymail.co.uk".

(Telegraf.rs)

Video: Poklonite voljenoj osobi za Dan zaljubljenih praline iz domaće radinosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA