Vreme čitanja: oko 2 min.

Bokvica je željeni korov: Prija organizmu na više načina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Listovi su kratkotrajno jestivi u proleće, dok su još mali i nežni

  • 0
Bokvica Foto: Shutterstock

Poznata po tome što raste svuda - od parkinga do igrališta, bokvica se često tretira kao rasprostranjena baštenska štetočina. Međutim, ne samo da je jestiva i lako dostupna, već se vekovima koristi i u tradicionalnoj medicini.

U stvari, bokvica sadrži biljna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu, poboljšati varenje i podstaći zarastanje rana.

Bokvica (Plantago) je, kao i maslačak izdržljiv korov sveprisutan u gradu. Bokvica ima nutritivni profil sličan maslačku - to jest, puna je gvožđa i drugih važnih vitamina i minerala. Listovi su najukusniji kada su mali i nežni, obično u proleće. Veći listovi su jestivi, ali gorki i vlaknasti.

Poznato je oko 200 vrsta, ali dve koje ćete najverovatnije sresti u urbanim sredinama su rebrasta Plantago lanceolata sa dugim listovima i slatkim kišobranskim cvetovima i veći ili širokolisni plantain Plantago major sa dugim prugama cvetova.

Listovi su kratkotrajno jestivi u proleće, dok su još mali i nežni.

Pomaže smirenju upale

Obloga od zgnječenog lista bokvice ili tupfer namočen jakim čajem od bokvice naneti na ujede insekata, osip, akne, hemoroide ili otoke oko rana deluju na nadraženi deo.

Ukoliko se desilo da vam je ubod na strano telo izazvao upalu, natopite to mesto toplim čajem od bokvice i strano telo će se lakše izvući, kao i gnoj oko njega.

Deluje antiseptično i umirujuće

Pijenje čaja od bokvice takođe pomaže u borbi protiv unutrašnjih infekcija. Pomaže izbacivanju sluzi kada postoji neproduktivan kašalj. To je blagi diuretik, koji zajedno sa svojom umirujućom sluzi može da smiruje iritaciju u urinarnom i digestivnom traktu, piše "Health Prophet".

Listove bokvice možete ubrati kad god su iznad zemlje, ali najbolje je da ih uzmete u proleće i rano leto, kada su još zeleni i živahni.

Problemi sa kožom

Efikasna je i kod kožnih problema, zarastanja rana i različitih vrsta ožiljaka, smirivanja kože kod akni. Bubuljice, rozacea, psorijaza mogu bolje da se kontrolišu ako se koristi melem od bokvice.

Ako pijete čaj od bokvice, izborićete se bolje sa prolećnim umorom. Ono što se takođe pokazalo je da bokvica utiče na čišćenje žučne kese i sprečava stvaranje kamenčića, piše "E klinika".

Mršavljenje i detoksikacija

Bokvica ima i antioksidativno dejstvo, pa je tako efikasna u procesu čišćenja kompletnog organizma. Redovna konzumacija čaja od bokvice je velika pomoć u gubljenju kilograma ne samo zbog detoksikacije, već i njenih laksativnih svojstava. Takođe, ne bi je trebalo konzumirati kao laksativ u velikim količinama da ne bi došlo do dehidratacije. Režimu ishrane na kome ste zbog gubitka kilograma možete dodati najviše dve šolje čaja od bokvice dnevno.

(Telegraf.rs)

Video: Napravite prirodno đubrivo za vaše biljke: Nemojte bacati omotač od ove namirnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA