Vreme čitanja: oko 2 min.

Prednosti i rizici vode sa limunom: Pomaže u mršavljenju, ali je rizična za ove grupe ljudi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je zdrava kad se konzumira u umerenim količinama, topla voda sa limunom može da ima i neke negativne efekte

  • 0
Limun, limunova voda, limunada Foto: Shutterstock

Mnogi dijetetičari, ali i influenseri uporno ponvaljaju da je dan najbolje započeti ispijanjem čaše tople ili mlake vode sa malo limunovog soka.

Kao i svaki trend, i ovaj prati priča o nizu “čudotvornih“ efekata koje navodno voda sa limunom obezbeđuje organizmu, počev od detoksikacije, preko gubtika viška kilograma, zaključno sa lepšim tenom.

Šta je, zapravo, istina?

Kako navodi "Love Your Self magazine", popularna kombinacija vode sa malo limunovog soka u nekim slučajevima može da bude korisna, ali u nekim može da izazove tegobe.

“Za” vodu sa limunom

1. Dragoceni vitamin C

Limun je dobar izvor vitamina C, esencijalne hranljive materije koja podržava imuni sistem, podstiče zarastanje rana i pomaže našem organizmu da apsorbuje gvožđe, istovremeno smanjujući rizik od infekcije.

Takođe, vitamin C je važan za proizvodnju kolagena, proteina koji podržava strukturu i elastičnost kože, čineći je lepom i blistavom.

Lice Foto: Pexels/Francesca Zama

2. Varenje

Vlakna koja se nalaze u limunu mogu da budu od pomoći u sprečavanju zatvora i da poboljšaju rad creva.

Ukoliko imate usporenu peristaltiku, čaša mlake vode sa malo isceđenog limuna ispijena natašte možda bi mogla da vam pomogne.

3. Detoksikacija

Bubrezi i jetra obavljaju detoksikaciju organizma 24/7. Zašto se onda potencira na tome da je topla voda sa limunom idealna za detoksikaciju?

Verovatno zbog toga što limunov sok može da stimuliše jetru i bubrege da filtriraju toksine iz organizma.

4. Mršavljenje

Ispijanje tople ili mlake vode sa limunom mnogi koriste u svrhu mršavljenja. Ipak, trebalo bi znati da ovo nije dovoljno da bi neko ko ima višak kilograma mogao da oslabi bez promene režima ishrane i uključene fizičke aktivnosti.

Mogući negativni efekti

1. Zdravlje zuba

S obzirom na to da je limun kiseo, vremenom može da ošteti zubnu gleđ, što dovodi do osetljivosti zuba.

2. Problemi sa varenjem

Ukoliko pijete velike količine tople ili mlake vode sa limunom, možete da osetite žgaravicu, nadimanje ili uznemiren stomak, posebno ukoliko već imate gastrointestinalne probleme.

Želudac, jednjak, bol Foto-ilustracija: Shutterstock

3. Neželjeni efekti lekova

Voda sa limunom može da ometa dejstvo nekih lekova, kao što su, na primer, lekovi za snižavanje povišeg pritiska ili lekovi za ublažavanje alergija.

Zato bi, pre nego što odlučite da topla voda sa limunom postane deo vaše svakodnevne rutine trebalo o tome da popričate sa vašim lekarom.

4. Rizik od dehidratacije

Možda zvuči neobično, ali ako pijete čašu tople vode sa limunom ujutro, a tokom dana ne unosite dovoljno obične vode, organizam može da dehidrira. To se događa jer su i topla voda i limun jaki diuretici.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA