• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova kombinacija lekova nudi preokret u borbi protiv raka jajnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati ispitivanja pokazuju da je skoro polovina pacijentkinja na novoj kombinaciji lekova - 45 odsto - primetila da su se njihovi tumori značajno smanjili

  • 0
rak jajnika

Foto: Shutterstock

Hiljade žena koje boluju od raka jajnika mogle bi da imaju koristi od revolucionarne kombinacije lekova, nakon što je utvrđeno da ta kombinacija značajno smanjuje tumore kod skoro polovine pacijentkinja. Novi tretman blokira rast tumora, pomažući da se bolest drži na "odstojanju" godinama.

Stručnjaci su rekli da su "fantastični" i "veoma uzbudljivi" rezultati kliničkih ispitivanja kombinacije lekova,predstavljeni na najvećoj svetskoj konferenciji o raku ovog vikenda, pokazali da je "daleko efikasnija" od bilo koje dostupne opcije, preneo je "Gardijan".

Jedna pacijentkinja koja je osetila benefite ove kombinacije ispričala je kako su je lekari upozorili da ne mogu ništa da urade nakon što se njen rak jajnika opstajao uprkos hemoterapiji i hormonskoj terapiji. Ali revolucionarni tretman joj je sada pomogao da pobedi bolest drugi put. Njeni tumori su nestali, dok najnoviji rezultati skeniranja ne pokazuju nikakve dokaze o bolesti.

Ispitivanje faze dva, koje su vodili fondacija Rojal Marsden NHS i Institut za istraživanje raka iz Londona, testiralo je lek avutometinib, pojedinačno, ali i u kombinaciji sa defactinibom, kod 29 pacijenata. Rezultati ispitivanja pokazuju da je skoro polovina pacijentkinja na novoj kombinaciji lekova - 45 odsto - primetila da su se njihovi tumori značajno smanjili.

Pokazalo se da je ova metoda skoro dvostruko efikasnija od sledećeg najboljeg tretmana - trametiniba, koji ima procenat uspešnosti od 26 odsto. Ishodi su bili još bolji kod pacijentkinja sa određenom mutacijom, sa 60 odsto pacijenata sa tumorom jajnika izazvane onkogenom KRAS, kod kojih je viđeno smanjenje kancera nakon tretmana.

Skoro trećina, odnosno 29 odsto pacijenatkinja bez mutacije, takođe je imala ohrabrujući odgovor, što je takođe poboljšanje u odnosu na standardni tretman. Sve pacijentkinje su imale serozni karcinom jajnika niskog stepena, koji obično pogađa mlađe žene, navodi ''Gardijan''.

(Telegraf.rs)

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: "Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA