Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena se probudila posle 20 godina provedenih u katatoničnom stanju: Lupus joj je prouzrokovao šizofreniju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njeni lekari se nadaju da bi otkriće moglo pomoći u lečenju stotina pacijenata u sličnoj situaciji

  • 1
žena menopauza tužna klimaks Foto:Pixabay

Ejpril Barel je imala samo 21 godinu kada je tokom studija pretrpela traumatičan događaj zbog čega je patila od stalnih vizuelnih i slušnih halucinacija. Tada, 1995. godine, dijagnostikovan joj je teški oblik šizofrenije - mentalne bolesti koja dramatično menja osećaj stvarnosti obolelih.

Ejpril je ostavljena u sanatorijumu nakon što je zapala u "katatonično stanje", nesposobna da prepozna čak i sopstvenu porodicu, sve dok se jednog dana nije probudila zahvaljujući timu doktora koji su je lečili od lupusa - poremećaja za koji su otkrili da je uzrokovao napad imunog sistema na mozak.

Njeni lekari se nadaju da bi otkriće moglo pomoći u lečenju stotina pacijenata u sličnoj situaciji.

Katatonična šizofrenija je stanje krajnje motorne ukočenosti, u kome pacijent ne govori, ne reaguje na spoljašnje draži i ne uzima hranu. Stiče se utisak da ne čuje reči kojima mu se obraća.

Profesor Sander Marks, direktor psihijatrije na Univerzitetu Kolumbija, bio je jedan od doktora koji su lečili Ejpril. U bizarnoj koincidenciji, ispričao je kako je upoznao Ejpril još dok je bio student medicine, a sećanje na nju je ostalo u njemu.

- Samo bi zurila i stajala ukočeno. Nije se tuširala, pričala, smejala; medicinsko osoblje je moralo fizički manevrisati njome - govorio je.

Šizofrenija Foto:Shutterstock

Skoro dve decenije kasnije, profesor Marks je ponovo čuo o slučaju nakon što je jedan od njegovih učenika otišao u istu psihijatrijsku bolnicu i pričao mu o susretu sa njom. Šokiran što nije bilo poboljšanja za 20 godina, profesor je okupio tim stručnjaka da izvrše potpunu analizu stanja.

Tada joj je dijagnostikovan lupus.

Nije utvrđeno da li je ranije traumatično iskustvo koje je doživela izazvalo lupus ili je razvoj bolesti bio slučajnost. Skeniranje mozga pokazalo je da je imuni sistem napadao njene temporalne režnjeve koji su vitalni za obradu informacija, emocija i govora. 

Ovo je poprilično neobičan slučaj jer lupus uglavnom napada područja kože, zglobova, bubrega i srca, a ne mozga; dok je kod nje sve bilo netaknuto sem mozga. 

Ejpril je morala da se podvrgne jakoj imunoterapiji  kako bi joj se imuni sistem doveo u red. Ovaj tretman je trajao godinu dana, a testovi koje su sproveli pokazivali su poboljšanje.

Pre lečenja, Ejprilini crteži su bili slični onima kod pacijenata sa demencijom - besmislene škrabotine; ali polako, tokom meseci koji su usledili, počela je da crta jednu polovinu brojača sata, zatim skoro savršenu. Posle godinu dana lečenja Ejpril se probudila, 2020, i ponovo je mogla da prepozna svoju porodicu.

- Kada smo je posetili, delovala je kao potpuno nova osoba, sve nas je prepoznala, sećala se detinjstva - govori njen brat Gaj Barel.

Porodica Foto:Shutterstock

Doktor Marks je izrazito zainteresovan za ovo otkriće i smatra da zahteva detaljniji pristup u medicini.

- Ovo su zaboravljene duše, neverovatno je gledati nekog kako se vraća iz stanja koje ste smatrali nepovratnim - ističe.

Doktori u Njujorku su već pronašli 200 pacijenata sa sličnim stanjem poput Ejprilinog, a istraživanja su u toku u Velikoj Britaniji i Nemačkoj - prenosi "Dailymail".

(Telegraf.rs)

Video: Teorija zdravlja: Gojaznost postaje bolest broj 1 u savremenom svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA