Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova terapija uspešno zaustavlja napredovanje raka krvi kod pacijenata koji više ne reaguju na druge tretmane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iistraživači su otkrili da "ciltacabtagene autoleucel" smanjuje rizik od širenja ili rasta raka za 74 odsto u poređenju sa standardnim tretmanima

  • 0
rak krvi Foto: Pixabay.com

Revolucionarni tretman raka krvi koji genetski modifikuje ćelije pacijenata smanjuje rizik od njenog napredovanja za 74 odsto, pokazalo je prvo kliničko ispitivanje.

- Terapija "ciltacabtagene autoleucel" značajno usporava ili zaustavlja napredovanje multiplog mijeloma kod pacijenata koji su prestali da reaguju na druge tretmane - navodi se u studiji čiji su rezultati predstavljeni u Čikagu na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (Asco), prenosi "Gardijan".

Tretman funkcioniše tako što se iz krvi pacijenta uklanjaju pojedine T-ćelije koje se modifikuju u laboratoriji, tako da imaju specifične proteine - receptore. Receptori omogućavaju modifikovanim T-ćelijama da prepoznaju ćelije raka, tako da, kada se vrate u organizam, one traže i uništavaju ćelije raka.

Nakon prosečnog 16-mesečnog praćenja, istraživači su otkrili da ciltacabtagene autoleucel smanjuje rizik od širenja ili rasta raka za 74 odsto u poređenju sa standardnim tretmanima.

- Ciltacabtagene autoleucel ne samo da je pokazao da daje izuzetno efikasne rezultate u poređenju sa trenutnim opcijama, već i da se može bezbedno koristiti i u ranijoj fazi lečenja - navodi Asco.

U kliničkom ispitivanju je učestvovalo 419 osoba sa multiplim mijelomom iz 16 zemalja.

Višestruki mijelom je neizlečivi rak krvi, a procenjuje se da je 176.404 ljudi širom sveta dijagnostikovan sa multiplim mijelomom u 2020. godini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Više od 15.000 dece vakcinisano prvom dozom protiv HPV

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA