• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pilula za rak pluća prepolovila rizik od umiranja: Lek je pozdravljen kao "promena prakse"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzimanje leka "osimertinib" nakon operacije dramatično je smanjilo rizik od umiranja od raka pluća za 51 odsto

  • 0
Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija

Foto: Shutterstock

Pilula od koje se očekuje da će u potpunosti da promeni praksu može da prepolovi rizik od umiranja od raka pluća.

Kako prenosi "Mirror", uzimanje leka "osimertinib" nakon operacije dramatično je smanjilo rizik od umiranja za 51 odsto, pokazalo je novo istraživanje prema nalazima međunarodne studije. Lek koji se uzima jednom dnevno cilja na rak pluća ne-malih ćelija (NSCLC) gde je tumor u potpunosti uklonjen operacijom.

Najnoviji nalazi predstavljeni su na sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Čikagu u nedelju. Dr Roj Herbst, glavni autor studije i zamenik direktora Jejlskog centra za rak, pozdravio je beneficiju preživljavanja kao "uzbuđujuću".

- Pre trideset godina nismo mogli ništa da uradimo za ove pacijente, čak ni pre 20 godina. Sada imamo ovaj moćan lek, koristimo ga rano. Ovo je premašilo naša velika očekivanja. Pedeset odsto je velika stvar u izlečenju bilo koje bolesti, ali svakako u bolesti kao što je rak pluća koji je obično bio veoma otporan na terapije - izjavio je dr Herbst na konferenciji.

Rak pluća, upala pluća, tuberkuloza

Foto: Shutterstock

Testiranje leka sprovedeno je u 26 različitih zemalja širom Evrope, azijsko-pacifičkog regiona, Severne Amerike i Južne Amerike i uključilo je pacijente starosti između 30 i 86 godina, sa prosečnom starošću od 64 godine u grupi "osimertinibom" i 62 godine u grupi koja je primala placebo. Svi pacijenti su imali mutaciju gena EGFR, koja se nalazi u otprilike četvrtini slučajeva raka pluća širom sveta.

Dr Herbst je rezultate opisao kao "promenu prakse", rekavši da ulivaju poverenje da će "osimertinib" postati "standard nege" za pacijente sa rakom pluća sa mutacijom EGFR.

- Koristili smo adjuvantnu hemioterapiju koja odgovara svakom pacijentu sa rakom pluća uprkos deceniji napretka. U polju raka pluća, adjuvans "osimertinib" nedvosmisleno poboljšava preživljavanje kod ljudi sa reseciranim EGFR-mutiranim rakom pluća ne-malih ćelija. Ovo bi trebalo da bude novi standard nege za ove pacijente - dodao je ASCO stručnjak Netan Penel.

"Osimertinib", koji proizvodi "AstraZeneca", trenutno se takođe procenjuje u drugim stadijumima NSCLC, uključujući pre operacije. U Sjedinjenim Državama ga je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA) za rane faze u decembru 2020.

- Znamo da što se rak kod pacijenata ranije otkrije i leči, veće su šanse da se i izleči, zbog čega je ovo odobrenje značajno. Prvi put, pacijenti u EU sa rakom pluća mutiranim u EGFR-u imaju ciljanu opciju lečenja zasnovanu na biomarkerima dostupnu u ranim stadijumima njihove bolesti koja im može pomoći da duže žive bez raka - rekao je izvršni potpredsednik Poslovne jedinice za onkologiju Dejv Fredrikson.

(Telegraf.rs)

Video: Teorija zdravlja #11 Deformiteti kod dece su sve češći danas, a rešenje problema je vrlo jednostavno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA