Vreme čitanja: oko 4 min.

Lekari su mislili da je u pitanju infekcija ili kamen u bubregu: Zamalo da kasno sazna da ima rak

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bilo je to 25. januara, kada joj je zvanično dijagnostikovan rak krvi - Hočkinov limfom stadijuma 3B

  • 0

Oliviji Dženings se nekoliko meseci borila sa "gripom" pre nego što je otišla kod lekara i dijagnostikovan joj je rak krvi u kasnoj fazi.

Inače, savršeno zdrava mlada žena borila se sa simptomima u mesecima koji su prethodili njenoj razornoj dijagnozi Hočkinovog limfoma.

U razgovoru za "Daily Mail", Olivija je objasnila da su njeni simptomi počeli u oktobru 2022, kada je počela da se oseća umorno i iscrpljeno. Imala je bolove u donjem delu leđa i dugotrajan kašalj za koji je mislila da će na kraju nestati. Takođe je imala malu kvržicu iznad leve ključne kosti koju je bilo bolno dodirnuti.

Na kraju, kada nije mogla da se otarasi neprijatnih simptoma, mlada žena iz Melburna je otišla kod svog lekara opšte prakse po odgovore. Jednostavni testovi krvi pokazali su da su njeni inflamatorni markeri bili visoki, pa je testirana na infekcije urinarnog trakta.

- Jedne noći, kada sam se spremala da izađem, pozvao me je doktor da me obavesti da se uzorak vratio, što je pokazalo da postoji infekcija urinarnog trakta, što je bilo čudno jer uopšte nisam imala nikakve simptome. Sa ovim rezultatima bi obično poslali nekoga u hitnu pomoć, ali ja nisam želela da idem. Zato sam počela da uzimam antibiotike.

Sledećeg jutra probudila se preznojena i na kraju otišla u privatnu hitnu.

- U hitnoj je doktor rekao da je upravo imao slučaj kamena u bubregu koji se pokazao samo na CT skeniranju i da je taj pacijent imao slične bolove koje sam imala i ja - rekla je Olivija.

Iako je na ultrazvučnom pregledu sve izgledalo u redu, doktor je bio nestrpljiv da uradi CT skeniranje kako bi isključio bilo šta zlokobno.

Doktor se vratio i rekao da ne izgleda dobro.

- Rekao je da nemam kamen u bubregu, ali imam otečene limfne čvorove po celom stomaku i tečnost na srcu. Bio je to potpuni šok; kada je spomenuo moje srce, pomislila sam "to je to za mene, umreću". U tom trenutku lekari su bili prilično sigurni da je u pitanju rak.

Olivija je morala da čeka 45 minuta pre nego što je prebačena u bolnicu, gde je čekala 24 sata na odeljenju da bi dobila slobodan krevet. Provela je nedelju dana u bolnici gde su lekari sproveli dalje testove, uključujući biopsiju koja je utvrdila da ima rak na vratu, grudima, stomaku i karlici.

Bilo je to 25. januara kada joj je zvanično dijagnostikovan rak krvi - Hočkinov limfom stadijuma 3B.

- Uvek govorim ljudima da moj život izgleda kao film jer je sve bilo savršeno i sada mi se čini kao noćna mora.

Olivija je dobila poražavajuću vest u bolnici, mamom je bila pored nje. Nije znala kako da reaguje.

- Bio je to čudan osećaj i iz nekog razloga prvo što mi je palo na pamet bilo je "nikad se nisam udala", što je nešto do čega nisam znala da mi je toliko stalo - rekla je ona.

Olivija je održavala svoje raspoloženje u bolnici zbijajući šale.

- U početku su lekari mislili da je to stadijum četiri, ali onog dana kada sam počela hemioterapiju, potvrdili su da je to faza 3B - rekla je ona.

- Lekari nisu hteli da čekaju da sakupim jajne ćelije, pa su me stavili u privremenu menopauzu kako se moja jajna ćelija ne bi oštetila tokom lečenja. Nisam imala vremena da razmislim ili procesuiram sve što se dešavalo.

Olivija se leči pet meseci i preostale su joj samo tri seanse.

Rekla je da je posle prva dva meseca rak "skoro nestao" i da joj neće biti potrebna operacija da bi se u potpunosti oporavila. Pre nego što joj je postavljena dijagnoza, Olivija je kazala da je vežbala četiri puta nedeljno, da nikada nije pušila cigarete, da je jedva pila alkohol i da se zdravo hranila većinu vremena.

Ona takođe nema istoriju raka u svojoj užoj porodici.

- Lekari su uglavnom rekli da nije važno šta sam uradila u vezi sa životnim stilom, to je samo jedna od onih stvari gde nisam mogla da sprečim da se ovo desi. To je samo jedan od onih karcinoma gde se vaše telo jednostavno "pokvari", što je prilično frustrirajuće, ali na sreću bila sam u dobroj poziciji da prođem hemioterapiju jer sam se tako dobro brinula o svom telu.

Što se tiče neželjenih efekata tretmana, Olivija je imala bolove u celom telu, umor, mučninu, bol i gubitak kose.

- Kada je kosa počela da mi opada, zaista sam mislila da ću biti uznemirena zbog toga, ali nisam. Imala sam dugu, plavu kosu i sve je nestalo - rekla je.

Olivija nije radila niti studirala otkako se razbolela, ali je zarađivala iznajmljujući haljine iz svog garderobera.

Ona ima oko 20 dostupnih odevnih predmeta od kojih se nekoliko stalno iznajmljuje svake nedelje, što Oliviji donosi zaradu.

- To mi daje nešto da radim i volim da sve to organizujem, čak i doniram deo novca u dobrotvorne svrhe - rekla je ona.

Olivija se nada da će njena priča podići svest o ovom karcinomu poznatom kao "bolest mladih".

(Telegraf.rs)

Video: Zdravlje kukova na prvom mestu - mobilnost i vežbe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA