Vreme čitanja: oko 2 min.

Treća žrtva kozmetičke procedure, stotine u opasnosti: Opasna gljivična infekcija napada mozak i kičmu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fatalni ishodi ne prestaju da se nižu

  • 0

Loren Robinson bila je poslednja žrtva epidemije gljivičnog meningitisa koja je izbila u dve bolnice u Meksiku.

Meksiko je popularno mesto kada su u pitanju kozmetičke procedure zbog svojih izrazito niskih cena. Većina žena iz Amerike prelazi državnu granicu ne shvatajući da time ugrožava život. Diskutabilni su higijenski uslovi u kojima se operacije obavljaju, a o posledicama se sve više čuje.

Majka četvoro dece preminula je od moždane i kičmene infekcije 31. maja u bolnici u Teksasu. Podvrgnuta je kozmetičkoj proceduri u meksičkoj klinici, u februaru, a delovalo je kao da se dobro oporavlja. No, onda je iznenada počela da razvija simptome meningitisa.

- Bila je dobro, rezultati su bili odlični, sve je bilo kako treba, vratila se na posao, a onda je počela da mi ponavlja: "Boli me glava, nešto nije u redu" - navodi njen muž Geret Robinson.

Posle nekoliko bolničkih ispitivanja lekari su identifikovali uzrok njenih simptoma kao gljivični meningitis. Geret je rekao da je smrt supruge "bila srceparajuća"  i pozvao ljude "da pravilno razmisle o opasnostima kozmetičkih procedura".

- Ne radite to, nije vredno. Lorenina živahna ličnost osvetljavala je svaku prostoriju u koju je ušla, ona je bila život zabave. Imala je samo 29 godina - istakao je.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, najmanje dve klinike povezane su sa izbijanjem gljivičnog meningitisa. Svi pacijenti su radili procedure pod epiduralnom anestezijom - vrsta anestezije kada se lek ubrizgava u prostor oko kičmene moždine.

Meksičko ministarstvo zdravlja zatvorilo je obe klinike 13. maja i poslalo listu od dvestadvadeset i jednog američkog pacijenta koji bi mogli biti u opasnosti na osnovu predatih zapisa.

Od 1. juna CDC je saopštio da su laboratorije u SAD otkrile dokaze o vrsti gljivice zvanoj "fusarium". Fusarijumske gljive se prirodno nalaze u životnoj sredini (organska materija, zemljište i voda) i poznato je da kontaminiraju farmaceutske proizvode napravljene nepropisno.

Ovo je isti soj pronađen u sličnoj epidemiji koja je počela pre godinu dana u Durangu, meksičkoj državi, kada je epiduralna anestezija bila povezana sa najmanje 80 slučajeva gljivičnog meningitisa - od kojih je 39 bilo fatalno.

Skoro svi pacijenti su bile žene podvrgnute ginekološkim i akušerskim procedurama.

Do današnjeg dana meksičko ministarstvo zdravlja je identifikovalo ukupno 547 ljudi u opasnosti - prenosi "TheSun". 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA