Vreme čitanja: oko 2 min.

Dermatolog Predrag Poleksić objašnjava: Kada peremo ruke sapunom, je li bolje koristiti toplu ili hladnu vodu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovna pravila higijene mogu da izazovu dvoumljenje

  • 0
Predrag Poleksić, dermatolog Foto: Pixabay, Privatna arhiva

Koža je, kao što znamo, naš najveći organ. Briga o njoj je važna što zbog zdravlja, što zbog estetike.

Svako poseduje različit tip kože, te u skladu sa tim treba da je i tretira. Međutim, postoje osnovne higijenske smernice koje treba da sledimo, a one često izazivaju dileme. Da li je velika razlika u pranju ruku sapunom i toplom ili hladnom vodom, šta je povoljnije za našu higijenu, koliko je izlaganje suncu štetno. O tome smo razgovarali sa dermatologom Predragom Poleksićem.

On je za naš portal otkrio prednosti i mane određenih rutina koje praktikujemo.

Sapun u kombinaciji sa toplom i hladnom vodom

Pranje ruku je izrazito važna higijenska stvar, ali kako to utiče na kožu? Da li je bolje prati ruke sa hladnom vodom i sapunom ili je bolja kombinacija sapuna i tople vode?

- Nema neke velike razlike da li je topla ili hladna voda, ali najbolje je koristiti mlaku. Što se sapuna tiče, izbegavajte ga u tečnom obliku, to je mnogo bitno, jer remeti pH vrednost i mikrobioma kože; takođe izbegavajte i antibakterijske sapune. Najbolje je koristiti najobičniji čvrst sapun - navodi dr Predrag Poleksić.

Sapun, pranje ruku Foto: Freepik.com/VALUA VITALY

A da li ista pravila važe i kada je u pitanju tuširanje? Neki preferiraju da se kupaju toplom vodom, dok drugima više prija hladna. Koji su benefiti i da li ima kontraidikacija u oba slučaja?

- Hladna voda za tuširanje je dobra za one koji imaju problema sa cirkulacijom jer podstiče rad limfnih žlezda i krvnih sudova. Tuširanje toplom vodom je za zimogrožljive, spušta pritisak, ali više isušuje kožu -objašnjava dermatolog.

Što se tiče kontraidikacija, kako objašnjava dr Poleksić, kod hladne vode ih nema, a toplu vodu treba da izbegavaju oni sa opekatinama ili dijagnozom rozacee i ekcema. 

Značaj i uticaj sunca na kožu

Sunce je, kako se od davnina i tvrdi, izvor života i dobrog raspoloženja. No, u poslednje vreme, čini se, sve više stručnjaka upozorava na njegovu štetnost.

Dr Predrag Poleksić pojašnjava koliko su ova upozorenja opravdana.

- Sunce je dobro jer proizvodi lučenje vitamina D, dovoljno je da smo na njemu samo 15 minuta dnevno. Ali ima i svoje loše strane: spušta imunitet, stvara fleke i pege i može da izazove melanocitne i nemelanocitne tumore kože.

Devojka na suncu Foto:Shutterstock

Dermatolozi, ali i estetičari, sve više skreću pažnju na važnost korišćenja zaštitnog faktora kako bi se sprečila pojava bora, prerano starenje kao i ozbiljniji zdravstveni problemi.

- Za letnji period savetuje se unošenje puno tečnosti zbog moguće dehidratacije kao i nanošenje spf preparata - savetuje dermatolog.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilno pranje ruku traje 20 sekundi!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA