Vreme čitanja: oko 3 min.

Sok od cvekle smanjuje učestalost srčanih udara: Ohrabrujući rezultati istraživanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Britanski istraživači ustanovili su da je sok od cvekle siguran i pouzdan način da se neorganski nitrati unesu u telo, bez značajnih neželjenih efekata

  • 0

Svakodnevno konzumiranje soka od cvekle šest meseci posle ugradnje stenta smanjilo je šansu da pacijenti sa anginom dobiju srčani udar, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva.

Nalaz o prednostima soka od cvekle dolazi iz ispitivanja koje su finansirali Nacionalni institut za istraživanje zdravlja i nege i Britansko kardiovaskularno društvo, predstavljenog na konferenciji u Mančesteru.

Istraživači, sa sedištem u bolnici St. Bartolomev i Univerzitetu Kraljica Meri u Londonu, otkrili su da je 16 odsto pacijenata sa anginom imalo ozbiljan srčani ili cirkulatorni incident, poput srčanog udara ili potrebe za drugom procedurom dve godine nakon ugradnje stenta. Ali, kad su pacijenti svakodnevno uzimali sok od cvekle, ovaj rizik je pao na 7,5 odsto.

Hiljade pacijenata sa koronarnom bolešću svake godine u Velikoj Britaniji odlazi na ugradnju stenta kako bi proširili jedan od krvnih sudova u srcu i olakšali anginu, u postupku poznatom kao perkutana koronarna intervencija (PCI).

Otprilike 10 odsto pacijenata doživi restenozu, gde se stentovani krvni sud ponovo sužava i simptomi srčane bolesti se vraćaju u roku od pet godina od PCI. Savetovanjem da pacijenti piju sok od cvekle, lekari bi uskoro mogli da smanje šansu da stent otkaže na ovaj način.

Zaustavljanje suženja

Kad je izmerena širina krvnih sudova pacijenata šest meseci nakon ugradnje stenta, krvni sudovi onih koji su uzimali sok od cvekle su za to vreme pokazali otprilike upola manje sužavanje od onih koji su primali placebo.

Zaustavljanjem restenoze, sok od cvekle bi mogao da spreči pacijente da moraju da odu na novu PCI proceduru koja takođe može da ne uspe ili, pak, na mnogo invazivniju operaciju.

- Eksperimenti u laboratoriji su sugerisali da bi neorganski nitrat, koji se prirodno nalazi u soku od cvekle, imao ove efekte, i veoma je ohrabrujuće videti da stvara tako veliko poboljšanje u klinici za pacijente sa anginom – kaže dr Krišnaraj Ratod, predavač na Istraživačkom institutu Villiam Harvej koji je vodio ispitivanje.

- Našim pacijentima se dopalo što je njihov tretman potpuno prirodan i nema značajne nuspojave. Sada sledi nova faza ispitivanja i nadamo se da će lekari uskoro moći da „prepišu“ pacijentima sok od cvekle kako bi osigurali da stentovi traju duže i kako bi pružili još efikasnije ublažavanje simptoma.

- Ugradnja stenta je jedan od najvažnijih alata koje imamo u borbi protiv koronarne bolesti srca, ali još treba raditi na tome da bi se osiguralo da svaki pacijent vidi dugoročnu korist od procedure – kaže profesor Džejms Lejper, pomoćni medicinski direktor Britanskog kardiovaskularnog društva.

lekarka, pacijent, doktorka, srce, pregled, kardiolog, Bojana PR Foto: Shutterstock

- Hiljade pacijenata svake godine moraju da prođu kroz stres zbog medicinske procedure na svom srcu više puta da bi ona bila uspešna. Ova mala studija daje nadu da se ovo može sprečiti. Ispitivanje se sada mora proširiti kako bi se potvrdilo početno zapažanje da sok od cvekle može da napravi razliku.

Sigurno i pouzdano

Istraživači su uspeli da pokažu da sok od cvekle pomaže pacijentima zahvaljujući prirodnom visokom nivou neorganskih nitrata. Pacijenti u ispitivanju koji nisu pili sok od cvekle sa neorganskim nitratom nisu imali iste korisne efekte.

Neorganski nitrat je nutrijent koji se pretvara u nitrit od strane prirodno pronađenih bakterija u ustima, koji se zatim pretvaraju u signalni molekul azotnog oksida (NO) pomoću enzima u telu. Smatra se da je NO uzrok pozitivnih efekata na krvne sudove pacijenata.

Pokazalo se da je sok od cvekle siguran i pouzdan način da se neorganski nitrati unesu u telo, bez značajnih neželjenih efekata koje je iskusio nijedan od 300 pacijenata u ispitivanju, osim ružičastog urina.

Tim istraživača sada želi da uskoro započne veće ispitivanje. Oni se nadaju da će, ako rezultati budu potvrđeni, sok od cvekle moći da bude prepisivan kao tretman nakon ugradnje stenta.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA