Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena trpela bolove 18 godina: Kontraceptivna pilula izazvala dugogodišnju agoniju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opasnosti koje krije naizgled bezazlena pilula

  • 0
Lek, pilula, kontracepcija, žena Foto:Shutterstock

Robin Tejlor borila se sa probadajućim bolovima i mišićnom ukočenošću u celom telu. Iako je probala brojne metode lečenja - od lekova do akupunkture, nijedan doktor nije uspeo da joj postavi dijagnozu ili olakša simptome.

U novom dokumentarcu "Pill Revolution" koji je režirala Davina Mekol navodi se činjenica da čak 85 odsto žena, odnosno 3,1 milion, pati od neželjenih efekata korišćenja kontracepcije.

Robin je koristila kontraceptivne pilule od sedamnaeste godine, a neželjeni efekti, pored gorenavedenih, uključivali su glavobolju, dobitak na kilaži, noćno znojenje i košmare.

- Godinama sam se osećala loše, morala sam da uzimam slobodne dane, nekada mi je bilo preteško da se pomeram. Osećala sam se kao u telu starice, izbegavala sam prijatelje i zapostavljala svoju novinarsku karijeru - navodi Robin.

Pre tri godine, kada je doživela dislokaciju karlice, dijagnostifikovan joj je EDS sindrom - redak poremećaj hipermobilnosti.

Kod ove bolesti karakterističan je visok nivo hormona progesterona koji otežava pokrete i loše utiče na raspoloženje.

Kontraceptivne pilule su dizajnirane da stopiraju ovulaciju tokom koje se luči estrogen; stoga progesteron dostiže vrhunac. Kada neko pati od EDS-a, ta kontraidikacija može biti izrazito opasna, a Tejlor ju je sama prepoznala.

- Tužno je što nijedan moj doktor nije prepoznao konekciju i plaši me koliko miliona žena ne shvata sa čime se bori - istakla je Tejlorova, a prenosi "TheSun".

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA