Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je bezbedno jesti meso sa "opekotinama" od zamrzivača? Evo šta kažu stručnjaci

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izgleda i miriše čudno, ali da li bezbedno da se sprema

  • 1
Meso, zaleđeno meso, zamrzivač Foto: Shutterstock

Verovatno ste do sada već doživeli da ste otvorili zamrzivač sa namerom da odmrznete neko parče mesa, samo da biste otkrili da nije bilo dobro upakovano ili je predugo provelo "na ledu", zbog čega je zapravo "izgorelo" od hladnoće.

Dobra vest je da previše zaleđeno meso ne mora da poremeti vaše planove za obrok.

"Simply Recepies2 prenosi šta stručnjaci kažu o jedenju mesa sa "opekotinama" od zamrzivača, plus daju nekoliko saveta kako da smanjite šanse da te "opekotine" uopšte nastanu.

Da li je bezbedno za ishranu?

- Po mom mišljenju, bezbedno ga je jesti ako je mesom pravilno rukovano pre zamrzavanja - kaže kuvar Gil Bojd i dodaje: - Meso je trebalo da "sedi" van temperaturno opasne zone ne više od dva sata pre nego što je stavljeno u zamrzivač.

Ako znate da je sa mesom pravilno rukovano, onda "opekotine" od dubokog zamrzavanjaa neće biti problem, ali zato ukus može da bude drugačiji. Ako niste sigurni da li je sa mesom pravilno rukovano, najbolje je da ga bacite i tako izbegnete svaki rizik.

Šta uzrokuje prezamrzavanje mesa?

Do "opekotina" u zamrzivaču dolazi kada u mesu nema dovoljno tečnosti.

- Prezamrzavanje mesa u zamrzivaču nastaje usled sublimacije vode - objašnjava Eli Ečeverija, stručnjak za kućnu ekonomiju i dodaje: - Čestice smrznute vode u hrani pretvaraju se u gas, preskačući tečnu fazu, i meso postaje dehidrirano. Kada se to dogodi, meso lako može da postane žilavo i suvo, što zauzvrat utiče na ukus. Zamrzivač menja teksturu i ukus mesa.

mleveno meso, zamrzavanje mlevenog mesa, odledjivanje mesa Foto: Shutterstock

Vreme koje je meso provelo u zamrzivaču takođe može da izazove "opekotine" u zamrzivaču.

- Obično je meso koje je "izgorelo" u zamrzivaču već duže vreme zamrznuto - upozorava Bojd.

Koliko dugo se smatra predugo?

Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

- Više od mesec dana - kaže Bojd.

On objašnjava da način na koji je meso upakovano takođe može da utiče na ukus. Ako meso nije dobro zatvoreno ili ako je umotano u plastiku, ono može da poprimi ukuse druge hrane smeštene u zamrzivaču.

Kako da spremite previše zamrznuto meso iz zamrzivača

- Ako ste nameravali da koristite komad mesa koji je previše zamrznut, trebalo bi da odsečete sve one delove koji su ostali bez boje - objašnjava kuvar Norman Hant.

On upozorava da ćete verovatno želeti da i samo jelo pripremite na poseban način, tako da se ne primeti razlika u teksturi ili ukusu.

- Jela od pirjanog i dinstanog mesa su bolja jer je vreme kuvanja duže, što će pomoći da mesna vlakna omekšaju. Sastojci u jelima će dati arome koje mogu da prikriju bilo koji neprijatan ukus koji je bio u mesu nakon što je zamrznuto - otkriva šef.

Kako da izbegnete "opekotine" od zamrzivača

Prvo pravilo je pravilno spakujete meso u kesu sa zatvaračem ili vakuumskim zatvaranjem.

- Vakuumsko zaptivanje je najbolje jer izvlači kiseonik - kaže Bojd i nastavlja: - Meso treba da ima što manje kontakta sa vazduhom, tako da je najbolje da se istisne što više vazduha iz kese i zatvori.

Drugo pravilo je da označite paket.

- Važno je da označite i datirate spoljašnju stranu pakovanja, jer će vam to pomoći da prvo koristite najstarije meso u zamrzivaču - kaže Bojd i dodaje: - Ako nije označeno, možda ćete biti zbunjeni o tome koja je vrsta mesa u pitanju i kako je sečeno.

(Telegraf.rs)

Video: Koliko u mesu u Srbiji ima aditiva i kako da prepoznamo najkvalitetnije proizvode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    14. jun 2023 | 20:43

    Ja sam imala taj problem sa mesom, sve dok nisam saznala da je njveci krivac za opekotine na mesu slabo zasticeno i upakovano meso. Ali od kada koristim solis aparat za vakumiranje premium vise nemam problema sa mesom, jer je meso 100% zasticeno i dobro upakovano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA