Vreme čitanja: oko 2 min.

Tihi simptom bolesti koji možete da primetite dok se češljate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oštećeni krvni sudovi najverovatnije neće moći da prenesu dovoljnu količinu kiseonika za ishranu folikula dlake, pa će kosa opadati više nego kod zdravih osoba

  • 0
gubitak kose Pixabay.com

Kosa prolazi kroz faze rasta i opadanja, ali postoje situacije u kojima gubitak vlasi može da ukaže na prisustvo bolesti. Kako piše "The Sun", ukoliko primetite da vam kosa opada više nego inače i da su vlasi znatno tanje, to može da bude pokazatelj da se sa vašim zdravljem dešava nešto ozbiljnije.

Dr Greg Vida kaže da je gubitak kose jedan od takozvanih tihih simptoma dijabetesa.

Kako navode na sajtu "Hair Street Hair Clinic", visok nivo šećera u krvi može da ošteti krvne sudove, što opet može da utiče na rast kose. Naime, oštećeni krvni sudovi najverovatnije neće moći da prenesu dovoljnu količinu kiseonika za ishranu folikula dlake.

dijabetes Pixabay.com

Dok normalni ciklus rasta kose prolazi kroz tri faze - fazu aktivnog rasta, fazu mirovanja i fazu opadanja, dijabetes može da utiče na ovaj proces i da uspori rast kose.

Zbog promene ciklusa rasta kose, osobe koje pate od dijabetesa mogu očekivati da će izgubiti više kose nego obično, navode na Hair Street Hair Clinicu.

Iako visok nivo šećera u krvi neće u potpunosti zaustaviti rast kose, osobe koje imaju dijabetes mogu primetiti da brže gube kosu nego što im ona raste, što dovodi do proređivanja.

Neki dijabetičari mogu da se suoče sa još jednim problemom kad je reč o rastu kose - da dobiju alopeciju areatu.

Kako navodi "Medical News Today", alopecija areata je češća kod pacijenata koji imaju dijabetes tip 1 i uzrokuje neujednačen gubitak kose, kao i gubitak malja na rukama i drugim delovima tela.

muška ćelavost, gubitak kose, androgena alopecija Foto: Shutterstock

- Gubitak kose kod pacijenata koji imaju dijabetes možda nije direktno povezan sa ovim stanjem; moguće je da je nuspojava stresa koji prati život dijabetičara ili lekova koje uzimaju - navode na klinici.

Simptomi koji mogu da ukažu na dijabetes

Kao i hipertenziju, i dijabetes prati epitet “tihog ubice”, jer može da bude prisutan bez ikakvih simptoma. Ipak, preporuka je da obratite pažnju ukoliko primetite neki od simptoma koji mogu da ukažu na dijabetes:

  • osećaj žeđi
  • pojačana potreba za mokrenjem, naročito noću
  • neobjašnjiv umor
  • gubitak kilograma
  • svrab kože
  • zamagljen vid

(Telegraf.rs)

Video: Ishrana trudnica koje imaju povišen krvni pritisak i gestacijski dijabetes

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA