Vreme čitanja: oko 1 min.

Kontraceptivne pilule u tinejdžerskom dobu povećavaju depresiju za 130 odsto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važni rezultati istraživanja

  • 0
Lek, pilula, kontracepcija, žena Foto:Shutterstock

Žene koje počnu da uzimaju kontraceptivne pilule kao tinejdžerke imaju drastično veći rizik od razvoja depresije.

Novo četvorogodišnje istraživanje pokazalo je da su žene koje su počele da uzimaju oralne kontraceptive pre nego što su napunile 20 godina imale 130 odsto veću stopu depresije u odnosu na one koje ih nikada nisu koristile, dok one koje su krenule da ih konzumiraju kao odrasle imali su rizik manji za 92 odsto.

Verovatnoća razvoja depresije povezane sa kontraceptivnim pilulama bila je najveća u prve dve godine od početka uzimanja kontraceptiva. Istraživački tim, predvođen zdravstvenim stručnjacima, tvrdi da se za ovo stanje mogu okriviti promene nivoa hormona koje već izazivaju haos u emotivnom stanju tinejdžera, a pilule ih dodatno poljuljavaju.

Takođe, pored mentalnog zdravlja, postoje i druge česte nuspojave ovog leka a to su krvni ugrušci, bolest žučne kese, glavobolje...

- Snažan uticaj kontraceptivnih pilula na tinejdžere može se pripisati hormonskim promenama izazvanim pubertetom. Pošto su žene u toj starosnoj grupi već doživele značajne hormonske promene, one spadaju u osetljiviju grupu - kaže Teresi Johanson, autorka studije.

Studija, jedna od najvećih do sada, obuhvatila je skoro 265.000 žena u Velikoj Britaniji između 2006. i 2010. godine.

- Određene žene mogu imati povećan rizik od depresije nakon što počnu da koriste kontracepcijske pilule. Iako je depresija kod odraslih žena pala nakon dve godine rutinskog uzimanja, kod tinejdžera je ostala visoka čak i nakon prestanka konzumacije - ističe Johansova, a prenosi "Dailymail".

(Telegraf.rs)

Video: Bio Save Group - zajedno sa ginekolozima iz regiona u Famicord grupi, najvećoj evropskoj banci za matične ćelije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA