Vreme čitanja: oko 2 min.

Mama trpi jake bolove tokom mesečnog ciklusa: "Glumim da mi je dete bolesno da bih otišla s posla"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su se izborile za mnogo toga u proteklih sto godina, ali je osnova onog što biološki čini ženu i dalje tabu tema u društvu

  • 0

Menstrualni ciklus je prirodna pojava kod svake žene, za neke potpuna bezbolna, dok se kod drugih odlikuje obilnim krvarenjem, bolnim grčevima i promenama raspoloženja. No, određen procenat žena prolazi kroz pravu agoniju svakog meseca, toliko veliku da su sprečene da rade.

Španija je prva zemlja u Evropi koja je odobrila plaćeno menstrualno odsustvo od tri dana, a Velika Britanija pokušava da se izbori za isto.

Dve žene u razgovoru za "Mirror" priznale su da su lagale svoje nadređene za razlog izostanka sa posla, jer su znale da ih neće shvatiti ozbiljno ako kažu da su onesposobljene za rad zbog menstrualnih bolova.

- Danima mnogo krvarim, plačem od bola i imam konstantne glavobolje. Ne mogu to da objasnim ljudima na poslu, pogotovo što većinski radim sa muškarcima; veća je verovatnoća da će me ozbiljno shvatiti ako kažem da sam prehlađena. Dešavalo se da lažem da mi je dete bolesno kako bih dobila bolovanje - navodi četrdesetogodišnja administratorka i samohrana majka Amina.

Slično njoj, tridesetsedmogodišnja prodavačica Silvija oseća "da ne može da se fokusira" dok ima menstrualni ciklus. Navodi da je bol toliko iscrpljujuć da ne može čak ni da spremi hranu, već je naručuje.

- Moje kolege misle da mi je dete veoma bolesno, jer često uzimam odsustvo "u njeno ime". Svake godine brzo premašim plaćene dane čuvanja dece i izgubim novac svaki put. Ponekad, da bih to nadoknadila, radim lude rasporede i duple smene - ističe Silvija.

Ona je, navodi, jednom pokušala da uzme slobodan dan zbog menstrualnih bolova, ali je naišla na negodovanje nadređenih.

- Za ovo se zalažem kao majka ćerke koja me pita za uloške i menstruaciju i ne znam kako da joj to objasnim. Svi moramo da radimo kolektivno da bismo došli do tačke u kojoj ćemo normalizovati menstruaciju, jer je to normalna stvar. Na radnim mestima trebalo bi da postoje tamponi kao što postoji toalet papir i trebalo bi da možemo da razgovaramo o tome u kancelariji, a da ljudi ne pomisle da nismo pristojne - govori Armina.

menstruacija, menstrualni proizvodi Foto: Shutterstock

Nameće se pitanje, zašto je ljudima normalno da gledaju nasilje na fimovima u kojima se krvari, a nešto poput menstruacije, prirodnog ciklusa koji je delimično zadužen za žensku reprodukciju, je i dalje tabu tema?

- Tužno je što se i u 2023. godini toliko žena u Britaniji i širom sveta oseća prinuđenim da izmišlja razloge zašto nisu dovoljno dobro da rade kada pate od menstrualnih bolova - naglašava Dunja Kokotović, globalni zastupnik brenda za podršku ženskom zdravlju.

(Telegraf.rs)

Video: Stručnjaci: U Srbiji se malo zna o HPV, vakcina je rešenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA