Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova devojčica se hrabro bori sa neuroblastomom: Isprva su svi mislili da je u pitanju samo virus

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eva je završila šest rundi hemioterapije u aprilu, a sledeća faza njenog 18-mesečnog lečenja je veća doza hemioterapije i transplantacija matičnih ćelija

  • 1

Skot i Natali Bolton primetili su na odmoru da njihova trogodišnja ćerka Eva pokazuje čudne simptome opisujući je kao letargičnu i bledu, dodavši i da je puno povraćala. Mislili su da jednostavno ima virus, ali ubrzo je dobila bolove u nogama i modrice oko očiju.

Škotski par kaže da su svoju devojčicu odveli kod pedijatra, koji je zabrinutim roditeljima odmah savetovao da svoju ćerku odvezu u lokalnu bolnicu. Lekari su navodno verovali da bolest nije ništa drugo do virus zbog malog broja belih krvnih zrnaca, ali pažljiviji pogled na uzorak koštane srži i naknadno skeniranje otkrili su da je za sve ovo kriv četvrti stepen visokog rizika neuroblastoma.

- Saznanje da naša devojčica ima rak je bilo poražavajuće. Ceo naš svet se srušio - rekao je Skot (34) za lokalni list "Ayrshire Live".

Za njih je dijagnoza bila poražavajuće saznanje.

Neuroblastom, krivac za primarni tumor na Evinim leđima i sekundarni tumor na njenoj potkolenici, kuku, karlici i ramenu, uzrokovan je prekomernim rastom nezrelog nervnog tkiva usled genetske mutacije. Za decu u grupi visokog rizika, petogodišnja stopa preživljavanja je oko 50 odsto.

Malena je izdržala iscrpljujuće tretmane hemioterapije u Kraljevskoj bolnici za decu u Glazgovu, trpeći neželjene efekte i podvrgavajući se bezbroj testova i skeniranja.

- Sve nas je zadivila svojom otpornošću, zadržavajući svoj drski osmeh i čineći nas tako ponosnim na to kako se ona nosi sa svime - napisala je porodica na "GoFundMe" stranici, koja je prikupila oko 200.000 dolara.

Njihov cilj je da skupe preko 320.000 dolara.

Eva je završila šest rundi hemoterapije u aprilu, a sledeća faza njenog 18-mesečnog lečenja je veća doza hemoterapije i transplantacija matičnih ćelija.

- Ova faza će biti izuzetno teška za Evu, a takođe i za našu porodicu, jer će joj biti jako loše i ostaviti je bez imunološkog sistema, što znači da bilo kakve infekcije ili virusi mogu da joj postanu opasni po život - napisala je njena porodica, dodajući da Eva zbog ovoga mora biti u prostoriji za izolaciju čak šest nedelja.

Novac se prikuplja za slanje Eve u Memorijalni centar za rak Sloun Ketering u Njujorku, gde se testira vakcina koja bi sprečila povratak neuroblastoma kod pacijenata sa rakom.

- Bez ovog tretmana, veća je verovatnoća da će se Evino stanje ponoviti, što će smanjiti njene šanse za preživljavanje, to je nešto u čemu nismo voljni da rizikujemo - rekla je Natali za "Daily mail".

(Telegraf.rs)

Video: Poklon UNICEF-a Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    22. jun 2023 | 06:28

    Lavice ti si borac. Šest hemio terapija. Moramo i trebamo pomoći. Srećno 💖💖💖

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA