Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da izbegnete toplotni udar? Ovo su ključni saveti kojih bi trebalo da se pridržavate

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ključni saveti za vreme letnje dane

  • 0
1667279563 Foto: Shutterstock

Leto je zvanično počelo, a visoke temperature su stigle i u naše krajeve. Poznato je da visoke temperature donose i neke negativne stvari sa sobom, te je od esencijalnog značaja znati sve korake zaštite, kako ne bi iskusili posledice.

Već smo pisali o štetnosti uv zraka po našu kožu, a danas ćemo se pozabaviti drugom posledicom sunca - toplotnim udarom.

Toplotni udar nastaje kao posledica naglog porasta telesne temperature, a karakterističan je za letnje vreme jer je u takvim uslovima povećano znojenje i prirodno hlađenje organizma, što dalje dovodi do poremećaja centra za termoregulaciju, pri čemu temperatura tela stalno raste.

Opasno povišena temperatura prouzrokuje disfunkciju centralnog nervnog sistema koja razultira delirijumom, konvulzijama, pa i komom. Ukoliko ovakvo stanje potraje, može doći do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja.

Organizam tada počinje da se brani sistemskom reakcijom, koja može prouzrokovati stanje šoka.

Kako da se zaštitimo od ove potencijalno opasne posledice?

Odeća i prostor u kome boravite

Kako bi vaše telo što bolje regulisalo temperaturu, važno je da odaberete pravu garderobu. Najbolje je da se odlučite za laganu, široku odeću. Kada temperatura dostigne maksimum, najbolje je boraviti u zatvorenom, hladnom, po mogućnosti klimatizovanom prostoru.

Klima uređaj Foto: Shutterstock

Ako vaš dom nema klima-uređaj, idite u tržni centar ili javnu biblioteku, čak i nekoliko sati provedenih u klimatizaciji može pomoći vašem telu da ostane hladnije kada se vratite na vrućinu.

Imajte na umu da električni ventilatori mogu pružiti udobnost, ali kada je temperatura izrazito visoka, ne mogu sprečiti toplotni udar. Hladno tuširanje ili prelazak na klimatizovano mesto je mnogo bolji način da se rashladite.

Takođe obratite pažnju na korišćenje uređaja, pogotovo limitirajte upotrebu šporeta.

Boravak napolju, trening i hidratacija

Pažljivo planirajte aktivnosti na otvorenom; pokušajte da ih ograničite i sprovodite kada je najhladnije, što je rano jutro ili kasno veče.

Često se odmarajte u senovitim predelima kako bi vaše telo imalo priliku da se oporavi.

Smanjite intenzitet treninga tokom visokih temperatura. Ako niste navikli da radite ili da vežbate u vrućem okruženju, počnite polako i postepeno povećavajte tempo. Ukoliko osetite da vam zbog napora srce lupa i ostajete bez daha, prestanite sa svim aktivnostima. Idite na hladno mesto i odmorite se, posebno ako vam se vrti, zbunjeni ste, slabi ili se onesvestite.

toplotni udar Foto:Shutterstock

Važna je i ishrana, izbegavajte tople i teške obroke jer oni dodaju toplotu.

Unosite dovoljno tečnosti, ne čekajte da osetite žeđ. Izbegavajte alkoholna i šećerna pića, kao i konzumaciju soli jer ona vezuje vodu i prouzrokuje dehidrataciju.

Zaštitni faktor i automobili

Nosite kremu za sunčanje, jer opekotine od sunca utiču na sposobnost vašeg tela da se ohladi, a to dalje prouzrokuje dehidrataciju. Ako morate da izađete napolje, zaštitite se od sunca tako što ćete nositi šešir sa širokim obodom, naočare za sunce i kremu za sunčanje sa visokim SPF-om.

Ne ostavljajte decu ili kućne ljubimce u automobilima.

Automobili se mogu brzo zagrejati i dostići opasne temperature, čak i sa otvorenim prozorom. Deca i ljubimci su podložniji toplotnom udaru u odnosu na odrasle.

Da biste se podsetili da je dete u autu, držite plišanu životinju na sedištu automobila. Kada se dete veže, stavite plišanu životinju napred, kod vašeg sedišta. Kada napuštate automobil, proverite da li su svi izašli iz automobila, prenosi "CDC".

(Telegraf.rs)

Video: Izbegavaju tropske vreline: Mali broj ljudi u centru Beograda na najtopliji dan do sada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA