≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cvet i kora lipe imaju mnogo zdravstvenih koristi: Sve blagodeti sezonske biljke na koju miriše svaka ulica

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lipa je takođe cenjena zbog meda od njenih cvetova

  • 0
Čaj od lipe Foto: Shutterstock

Lipa se u evropskoj narodnoj medicini vekovima koristi pri tretiranju širokog spektra zdravstvenih problema.

Cvetovi dve vrste lipe (Tilia cordata i Tilia platyphyllos) istorijski su korišćeni kao pomoć za smirenje živaca i lečenje zdravstvenih problema povezanih sa anksioznošću. Ovo cveće natopljeno kao čaj koristilo se za ublažavanje anksioznosti, probavnih smetnji, nepravilnog rada srca i povraćanja.

Danas se lipa koristi u mnogim lekovima protiv kašlja i prehlade. Aktivni sastojci lipe pomažu pojačavanje znojenja, što može pomoći u lečenju visoke temeprature.

Lipa je takođe cenjena zbog drveta i uglja, kao i meda od njenih cvetova.

Čaj od lipe ima mnoge prednosti po organizam, kako piše "Dr Axe".

1. Obezbeđuje antioksidante i druga korisna jedinjenja

Studije su identifikovale mnoge hemijske sastojke koji promovišu zdravlje u stablima lipe, uključujući:

  • flavonoide, kao što su kempferol, kvercetin, miricetin i glikozidi
  • isparljiva ulja, uključujući alkane, fenolne alkohole i estre, i terpene, kao i citral, citronelal, citronelol, eugenol, limonen, nerol i a-pinen
  • ostale sastojke, kao što su saponini, tanini i tokoferol
  • amino-kiseline, uključujući alanin, cistein, cistin, izoleucin, leucin, fenilalanin i serin
  • ugljene hidrate u obliku sluznih polisaharida, uključujući arabinozu, galaktozu, ramnozu i druge.

Iako je izvor mnogih antioksidanata, istraživanja pokazuju da je posebno bogata flavonoidima, tilirozidom, kvercetinom i kempferolom. U mnogim studijama je pokazano da ova jedinjenja pružaju zaštitu od oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa, koji može oštetiti ćelije.

Veći unos ovih hemikalija takođe može pomoći u održavanju zdravlja očiju, srca i kože i generalno može smanjiti rizik od određenih hroničnih bolesti.

2. Može pomoći u smanjenju anksioznosti

Jedna tradicionalna upotreba lipe bila je "ugušivanje histerije" i smanjenje simptoma povezanih sa anksioznošću, kao što su loše varenje, lupanje srca i povraćanje.

Zašto je čaj od lipe dobar za anksioznost? Nedavne studije sugerišu da ekstrakt lipe može imati umirujuće dejstvo jer oponaša efekte neurotransmitera GABA, koji inhibira ekscitabilnost u nervnom sistemu.

Takođe se smatra da prisustvo antioksidanata kao što su flavonoidi pomažu u regulisanju aktivnosti nervnog sistema.

Neki ljudi prijavljuju smanjenje krvnog pritiska i bolove povezane sa tenzijom, kao što su tenzijske glavobolje, kada koriste lipu. Takođe može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna povećavanjem opuštanja i smanjenjem nelagodnosti.

Da li čaj od lipe ima kofein? Odgovor je ne, prirodno je bez kofeina i smatra se biljnim čajem. Ovo ga čini dobrim izborom ako ste osetljivi na efekte kofeina i imate tendenciju da postanete nervozni ili nervozni kada ga konzumirate.

3. Podržava detoksikaciju i zdravlje probave

Kao i neki drugi biljni čajevi, uključujući čaj od maslačka, postoje dokazi koji ukazuju na to da lipa može da deluje kao prirodni diuretik, pomažući u smanjenju zadržavanja tečnosti i otoka, istovremeno podržavajući celokupnu funkciju varenja.

Takođe se koristi za podsticanje znojenja kako bi se podstakla detoksikacija i kao pomoć bolesnima da oslobode sluz. Opisano je da ima blagotvorna i antispazmodična svojstva koja mogu pomoći u smanjenju kašlja, simptoma gripa i bronhitisa i drugih respiratornih problema.

Lipa Foto: Shutterstock

4. Može pomoći u smanjenju bolova i upale

Određene studije sugerišu da antioksidanti koji se nalaze u lipi, uključujući tilirozid i kvercetin, mogu da smanje upalu, otok i bol. Ovo potencijalno može dovesti do koristi za one sa stanjima kao što su artritis ili fibromialgija.

5. Može pomoći u smanjenju krvnog pritiska

Smatra se da je lipa prirodni vazodilatator, što znači da pomaže u širenju krvnih sudova i može sniziti krvni pritisak. Ovo je jedan od načina na koji može smanjiti simptome anksioznosti, glavobolje.

(Telegraf.rs)

Video: "Poludeli" za "Ivan-čajem": Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA