Vreme čitanja: oko 2 min.

Semenke lubenice imaju niz zdravstvenih prednosti: Nećete ih više bacati kada saznate sve o tome

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i semenke suncokreta i čie, seme lubenice se takođe može konzumirati

  • 0
Lubenica seme Pixabay

Lubenica je letnje osvežeje kojem je teško odoleti kada postane prevruće. Slatka je i ima visok sadržaj vode, što je čini idealnom užinom baš za tropske dane. Ali ne bacajte njeno seme - ukoliko do sada niste znali, ono ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Kada pomislimo na lubenicu, samo nam pada na pamet crvenkasti deo letnjeg voća. U stvari, kada je isečemo, odmah ostavljamo semenke po strani da bismo ih bacili u kantu za smeće. To je navika koju treba iskoreniti jer semenke lubenice imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. Kao i semenke suncokreta i čia semenke, i seme lubenice se takođe može konzumirati za dobro zdravlje.

1. Zdravlje srca

Semenke lubenice su odličan izvor magnezijuma. Magnezijum igra važnu ulogu u održavanju zdravog srca regulacijom krvnog pritiska i podržavanjem pravilnog srčanog ritma, kaže dijetetičarka Ankita Gošal Bišt.

2. Podrška imunološkom sistemu

Cink je ključan za jak imuni sistem, pa ćete biti srećni kada saznate da ga ima u izobilju u semenkama lubenice. Uz pomoć cinka proizvode se i aktiviraju imune ćelije koje pomažu u borbi protiv infekcija i bilo kakvog poremećaja.

3. Varenje

Semenke lubenice sadrže vlakna i nezasićene masti, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja probave i promovisati zdravo kretanje creva. Uzimanjem semenki lubenice čovek može da poveća svoj udeo biljnih belančevina i dobrih masnoća, pokazuju neka istraživanja.

4. Zdrava koža i kosa

Razmišljate o korišćenju maski za lice od lubenice? Semenke lubenice su bogate proteinima i esencijalnim masnim kiselinama koje mogu pomoći zdravoj koži i kosi, kaže stručnjak. Ovi hranljivi sastojci takođe mogu pomoći u smanjenju upale i sprečavanju akni.

Lubenica devojčica Pixabay

5. Zdravlje kostiju

Znamo da nam je za jake i zdrave kosti potreban kalcijum, a semenke lubenice sadrže ovaj mineral. Osim za zdravlje kostiju, potreban je i za funkciju mišića i pravilnu nervnu signalizaciju.

Kako jesti seme lubenice?

Možda razmišljate da li da ih jedete sirove ili da ih dodate u jelo. Možete ih osušiti u rerni da bi bile jestive. U semenke lubenice nakon pečenja mogu se dodati so ili drugi začini kako bi se poboljšao ukus, predlaže stručnjak.

Drugi način da jedete semenke lubenice je da ih usitnite u prah i posipate zdrave salate ili drugu hranljivu hranu.

Pazite koliko semenki lubenice jedete

Bišt kaže da možete redovno jesti semenke lubenice jer su odličan izvor vitamina, vlakana, zdravih masti i proteina. Ali nemojte ih jesti u velikim količinama jer su i visokokalorične. Od ključne je važnosti da se uverite da se jedu umereno. Zato se držite oko 30 grama ili oko jedne trećine šolje semena lubenice za svakodnevnu konzumaciju. Semenke lubenice koje su pečene ili proklijale su zdravije jer su lakše za varenje i sadrže više hranljivih materija.

Generalno, semenke lubenice su bezbedne za jelo i imaju niz zdravstvenih prednosti. Međutim, neki ljudi bi trebalo ili potpuno izbegavati seme lubenice ili ih koristiti štedljivo, piše "Healthshots.com".

(Telegraf.rs)

Video: Servirajte lubenicu malo drugačije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA