Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaspala je na plaži i dobila trovanje suncem: Simptomi koji ga prate opasniji su od sunčanice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad se probudila, lice joj je izgledalo uobičajeno, ali posle tri dana nije mogla da otvori oči

  • 1

Odlazak na plažu ume da bude i te kako rizičan ukoliko ne nanesemo na kožu sredstvo sa zaštitnim faktorom.

Osim opekotina, možemo da zaradimo i takozvano trovanje suncem, što se desilo Izabeli Četvin (21), piše "The Sun".

Pošto je pet sati provela spavajući na suncu, ovoj devojci je lice toliko nateklo da je ni rođena sestra nije prepoznala.

Izabela je pretpostavila da ne može da izgori, jer je dan bio oblačan, pa nije nanela sredstvo za zaštitu od sunca pre nego što je krenula na plažu. Uz to, planirala je da kratko odspava na pesku. Ipak, kratka dremka pretvorila se u petočasovno spavanje na plaži.

- Kad sam se probudila, koža je izgledala uobičajeno, ali sutradan ujutro lice mi je bilo skroz crveno - priča Izabela.

- Mislila sam da je to samo opekotina od sunca i da će se crvenilo smiriti. Ali, narednog jutra probudila sam se natečena, sa bolnim plikovima na obrazima.

Četvrtog dana jedva je uspevala da otvori oči - Izabelino lice bilo je naduveno poput balona.

Nosila je hiruršku masku kako bi iole zaštitila lice od spoljašnjih uticaja, a njena trogodišnja sestra nije mogla da je prepozna.

Lekar je konstatovao da je Izabela dobila takozvano trovanje suncem, propisao joj je steroidne kreme i posavetovao da se u naredne tri sedmice sklanja sa sunca.

Šta je trovanje suncem?

Trovanje suncem je ozbiljno stanje koje je uzrokovano izlaganjem UV zracima.

Nije reč o klasičnoj medicinskoj dijagnozi, već o laičkom terminu koji podrazumeva zaista teške opekotine od sunca. Za razliku do blagih opekotina od sunca, trovanje suncem uglavnom zahteva medicinski tretman kako bi bile sprečene komplikacije poput oštećenja kože, toplotnog udara i raka.

Otok lica jedan je od najčešćih simptoma.

Pored toga, takozvano trovanje suncem prate još i crvenilo kože i plikovi, peckanje, glavobolja, groznica, mučnina, vrtoglavica i dehidratacija.

Oprez i kad je oblačno vreme

Izabela je podelila snimak na društvenoj mreži “TikTok” pet godina otkako je imala trovanje suncem, s namerom da upozori pratioce koliko je opasno izaći napolje bez sredstva za sunčanje čak i kad je oblačno vreme.

@bobamilftea Replying to @🍗🍉🏈🏀 tiktok took this down for bullying - TIKTOK THIS IS ME IM BULLYING MYSELF. 😭 #sunpoisoning #lightworknoreaction ♬ light work no reaction - 30% DISCOUNT L1NK !N BI0 ‼️‼️

- Bilo je strašno bolno. Obično stavljam kremu za sunčanje, ali tog dana je nisam koristila. Nisam znala da ću toliko dugo spavati na plaži. Zapamtite, nije važno kako izgleda nebo; ako ste napolju tokom dana, obavezno zaštitite svoju kožu. Sad sam oprezna. Nosim kremu za sunčanje ako sam napolju duže od sat vremena i ne idem u solarijum, jer ne želim da rizikujem - iskrena je Izabela.

(Telegraf.rs)

Video: Prepoznajte simptome sunčanice i toplotnog udara na vreme i spasićete sebi život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lele

    29. jun 2023 | 20:00

    ne kapiram da neko moze da spava 5 sati i da to zove dremkom 😬

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA