Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je "bolest klima-uređaja"? Simptomi mogu da vas zavaraju, a 1 stvar da vam sačuva zdravlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko filteri nisu očišćeni kako treba, po uputstvu proizvođača, oni postaju rasadnik za razmnožavanje mikroorganizama

  • 1
Klima uređaj Foto: Shutterstock

Koliko puta do sada ste čuli da dug boravak u prostorijama u kojima rade klima-uređaji može da vas razboli?

Dok jedni odbacuju ovu mogućnost, drugi su uvereni da je ona sasvim tačna.

Ipak, jedno je sigurno: svi koji žive u gradovima teško će preživeti letnje vreline bez uključivanja klima-uređaja. Ako ste primetili da tokom leta sve češće kijate ili vam “curi” nos, krivac za to mogla bi da bude upravo popularna klima kojoj ste satima izloženi na poslu ili kod kuće, piše NYpost.

A da li je to prava bolest?

Prema studiji iz 2004. objavljenoj u časopisu Journal of Epidemiology, ukoliko klima-uređaj nije održavan po propisima ili se nalazi u prostoru koji se retko provetrava on zaista može da izazove zdravstvene probleme.

Rad ili život u slabo provetrenoj zgradi sa klimatizacijom može da poveća rizik od takozvanog sindroma bolesne zgrade, termina koji se koristi za opisivanje kolektivnih simptoma koje stanari zgrade doživljavaju, navodi EPA.

Simtpomi mogu da uključuju glavobolju, suv kašalj, vrtoglavicu, mučninu, umor, probleme sa koncentracijom i osetljivost na mirise.

Science ABC navodi da kad se klima-uređaji ne održavaju pravilno, potencijalno mogu da budu “dom” bakterijama i gljivicama koje će cirkulisati kroz vazduh.

seniorka, penzionerka, korona, prehlada, kijavica Foto: Shutterstock

Ukoliko filteri nisu očišćeni kako treba, po uputstvu proizvođača, oni postaju rasadnik za razmnožavanje mikroorganizama koji mogu da izazovu astmu, alergije i drudge respiratorne probleme.

- Prljavi filteri klima-uređaja mogu da budu kontaminirani gljivicama, buđi i drugim mikroorganizmima - kaže za Verywellhealth  predstavnik kalifornijskog odeljenja za javno zdravlje.

- To može da dovede do problema sa disanjem, posebno kod ljudi koji su osetljivi na plesni.

Prošle godine dr Nejtan Spens  objavio je na društvenoj mreži “TikTok” snimak u kom je objasnio zašto se javlja ovaj fenomen. On je pratiocima otkrio da postoji vrsta upale pluća koja može da bude uzrokovana klima-uređajem.

Naime, prljavi klima-uređaji u hotelskim sobama mogu da iniciraju legionarsku bolest, odnosno atipičnu infekciju grudnog koša koja zahteva tretman antibioticima. Legionarska bolest uzrokovana je bakterijom legionela koja se može uneti u organizam udisanjem kapljica vode iz klima-uređaja ili hidromasažnih kada.

(Telegraf.rs)

Video: Čarape u frižider pa na noge tokom tropske noći: Jedan je od trikova da se preživi leto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA