Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene sa nedijagnostikovanim dijabetesom imaju 99% veći rizik od moždanog udara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci strahuju da će broj pacijenata sa dijabetesom u narednim decenijama verovatno nastaviti da raste

  • 0
Mrtva žena, žena leži na podu, napad epilepsije, moždani udar Foto: Shutterstock

Nedijagnostikovani dijabetes može skoro da udvostruči rizik od moždanog udara kod žena, pokazuje studija.

Američki istraživači su otkrili da žene koje nisu svesne da imaju dijabetes ujedno imaju i čak 99 odsto veću verovatnoću da dobiju moždani udar, piše The Sun.

One su, takođe, i pod 50 odsto većim rizikom od srčanih bolesti nego muškarci, pokazali su rezultati istraživanja.

- Razlike između žena i muškaraca u vezi sa dijabetesom i rizikom od srčanih oboljenja su zapanjujuće - kaže dr Jilin Jošida sa Univerziteta Tulane.

- Naši nalazi se delimično mogu objasniti biološkim razlikama, koje uključuju žene koje su osetljivije na insulin od muškaraca. Savetujemo lekarima da budu svesni različitih rizika sa kojima se žene i muškarci suočavaju, kako bi im obezbedili odgovarajuću negu.

Dijabetes je postao bolest modernog doba. Procenjuje se da oko pet miliona Britanaca boluje od dijabetesa, od čega oko 90 odsto njih ima dijabetes tipa 2, koji uzrokuje visok nivo šećera u krvi jer telo nije u stanju da proizvede dovoljno insulina.

U Srbiji od dijabetesa boluje gotovo 10 odsto stanovništa, odnosno oko 770.000 ljudi.

Ovo doživotno stanje povećava rizik od smrtonosnih srčanih bolesti i moždanog udara, a takođe može da dovede i do oštećenja nerava, slepila i problema sa bubrezima.

dijabetes Pixabay.com

Stručnjaci strahuju da će broj pacijenata sa dijabetesom verovatno nastaviti da raste, predviđajući da će ga do 2050. godine imati više od milijardu ljudi širom sveta.

Najnovija studija, objavljena u časopisu “American Journal of Preventive Medicine” proučavala je kako predijabetes i nedijagnostikovani dijabetes utiču na rizik od srčanih problema kod muškaraca i žena.

Pratili su 18.745 odraslih Amerikanaca u proseku više od 18 godina. Žene sa nedijagnostikovanim dijabetesom tipa 2 imale su 83 odsto veće šanse da razviju srčane bolesti.

Poređenja radi, rizik je bio 60 odsto veći kod muškaraca.

Muškarci sa nedijagnostikovanim dijabetesom tipa 2 imali su 81 odsto veći rizik od moždanog udara.

Istraživači su rekli da veće šanse žena da razviju bilo koje od ovih stanja sugerišu da bi lekari trebalo da prate smernice specifične za pol za skrining i lečenje.

(Telegraf.rs)

Video: Anđela ima dijabetes od svoje osme godine: Vodim sladak život, sa dijabetesom se živi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA