Vreme čitanja: oko 1 min.

Doktori objašnjavaju zašto je drugi dan menstruacije najgori

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni razlog leži u hormonima

  • 2

Verujemo da ste barem jednom u životu izgovorili rečenicu: "Ne mogu da idem nigde, danas mi je drugi dan". Izraz "drugi dan" se odnosi na drugi dan menstruacije koji mnogi smatraju najgorim i najbolnijim. 

Mnoge žene nisu u stanju da dođu na posao i obavljaju svakodnevne obaveze, jer su grčevi drugi dan menstruacije najgori.

To je takođe dan kada se većina oseća najumornije i najneraspoloženije. Ali, moglo bi da vas iznenadi da postoji naučni razlog zašto je drugi dan, većini žena, najgori dan ciklusa, prenosi Metro.

Glavni razlog leži u hormonima, tačnije, prostaglandinima, koji se pojavljuju kada nivo progesterona pada.

- Kako se sluznica vaše materice razgrađuje, prostaglandini se oslobađaju u telu - kaže dr Fatema Mustansir Davudbhoj i dodaje da se smatra da da je višak prostaglandina glavni razlog za grčeve koje osećate.

- Prostaglandini takođe sužavaju krvne žile u materici, smanjujući količinu kiseonika koju tkivo materice prima, a to dovodi do grčeva i boli. Broj vaših prostaglandina dostiže vrhunac drugog dana menstruacije, zbog čega je tada i bol najveća - objašnjava ona.

Doktorka Emili Kote kaže da druge hormonske promene u toku prvih nekoliko dana menstrualnog ciklusa takođe mogu da utiču na našu percepciju bola.

- Kao i progesteron, nivo estrogena takođe pada na početku ciklusa. To znači da se druga bolna stanja poput migrene ili fibromialgije mogu pogoršati kada dobijete menstruaciju, jer hormon estrogen padne na najniži nivo - objašnjava dr Emili Kote.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac 1

    9. jul 2023 | 11:39

    E da zaboravio sam to vazi za nas muzeve znaci 2 dana pre i sledecih 7 su najgori🤣🤣🤣 stvarno nemaju pojma jesu li ovi doktori uopste ozenjeni, u pocetku veze nisu najgori i prve 2-3 godine braka a posle 15 godina mnogo su bolni al za nas muskarce🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • Valjevac 1

    9. jul 2023 | 11:36

    Nemaju doktori pojma za mene je najbolnije kad ova moja pocne 2 dana pre i sledecih 7 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA