Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vodila sam bebu na laserske tretmane lica, svi su me napadali, ali uradila bih to opet"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roditelji su na prvi laserski tretman odveli sina kad je imao svega pet meseci

  • 0
Kingsley W Foto: Instagram/kingsley_colvin

Kad je Bruk Atkins (34) bila trudna sa svojim drugim detetom, nije mogla ni da pomisli da će za nekoliko meseci biti pred važnom odlukom - da li da bebu vodi na laserske tretmane lica ili ne.

Odluku nije donela olako, a upravo zbog te odluke trolovi na društvenim mrežama optužili su je da je „zlostavljač dece“ i „čudovište“.

Bruk je donela malog Kingslija na svet u januaru 2022. i odmah je primetila da ima crvenkasti beleg na desnoj strani lica.

Medicinski poznat kao plameni mladež, odnosno mladež sa mrljama od crvenog vina, povezan je sa stanjima kao što su glaukom koji može da izazove slepilo, i Sturge-Veberov sindrom koji uzrokuje epileptične napade, a ponekad i oduzetost jedne strane tela.

Pošto je dečaku ubrzo po rođenju dijagnostikovan glaukom i Sturge-Veberov sindrom, a u oktobru prošle godine počeo je da doživljava napade epilepsije, njegovi roditelji doneli su odluku da ga vode na laserske tretmane.

- Ljudi nisu razumeli zašto smo ga dok je bio tako mali vodili na laser - kaže Bruk za "The Sun".

- Zbog takve odluke mnogi su nas mrzeli.

Razlog je, kao i u većini slučajeva, neznanje. Kako navodi mama ovog mališana, mnogi nisu čuli za ovu vrstu belega i pretpostavljali su da će on vremenom izbledeti.

Ova hrabra mama odlučila je da podeli Kingslijevu priču na društvenim mrežama kako bi podigla svest o Sturge-Veberovom sindromu, ali su je trolovi nemilice vređali.

- Počeli smo da dobijamo komentare na internetu u kojima smo moj partner i ja nazvani “zlostavljačima dece”. Smatrali su da bi trebalo da pustimo sina da odraste, pa da odluči da li će ići na takvu vrstu tretmana. Pisali su nam da će nas naše dete mrzeti kad poraste - navodi Bruk.

Ipak, to nisu bile jedine negativne poruke koje su stizale na njenu adresu zbog odluke da petomesečnog sina odvede na laserski tretman.

- Pisali su nam da smo “bolesni u glavi, jer je to bilo čisto iz kozmetičkih razloga”, kao i da smo glumili, da je naš sin izgledao užasno sa mladežom ili bez njega, da smo iskorišćavali sopstveno dete. Mene su nazivali čudovištem koje je gladno slave i koje je užasan roditelj - priseća se Bruk.

Nekada je burno reagovala na ovakve poruke, a sada je naučila da blokira sve one koji joj ostavljaju monstruozne i uvredljive komentare, uverena da je laserska terapija pravi izbor za malog Kingslija.

Ona je apelovala na ljude da zapamte da nisu svi mladeži „samo beleg” i da mogu da budu ozbiljna pretnja po razvoj bebe.

Belezi boje crvenog vina često potamne, zadebljaju i razviju vaskularne čvorove, koji su podložni spontanom krvarenju. Povećana masa ispod mekog tkiva belega takođe može da dovede do daljeg izobličenja crta lica i da ostavi velike izrasline na licu.

S obzirom na to da je Kingslijev beleg bio na licu, dečak je bio u većem riziku od ovih komplikacija.

Mališan mora da bude na stalnom održavanju zbog njegovih stanja, uključujući dve laserske sesije godišnje, jer lek ne postoji.

Kingsli je ove godine već deset puta prebačen u hitnu pomoć zbog napada, uz četiri laserska tretmana i četiri operacije na očima zbog glaukoma.

U početku je Kingsli morao da ide na laserske tretmane svakog meseca kako bi mu se lice što više očistilo pre nego što počne da se izlaže suncu i da stari.

- Bili smo izuzetno nervozni zbog njegovog prvog laserskog tretmana - priseća se Bruk i dodaje:

- Iako se izlagao laseru svega dva minuta, srce mi se slamalo. Znali smo da je to ispravna stvar, nije nam bilo lako.

Bruk opisuje Kingslija kao „najsrećnijeg i najslađeg dečaka kojeg ćete ikada upoznati“, uprkos bolu koji je pretrpeo.

Dečak je napunio godinu dana i zahvaljujući laserskim tretmanima beleg mu je gotovo sasvim uklonjen, ali i dalje pati od komplikacija sa kojima će morati da živi ceo život.

Njegova mama odlučna je u nameri da putem društvenih mreža širi svest o ovom ozbiljnom problemu sa kojim se suočavaju deca i njihovi roditelji.

- To nije samo beleg na rođenju - upozorava Bruk.

(Telegraf.rs)

Video: Mala "Betmenka" u Rusiji pred šansom za novi život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA