Vreme čitanja: oko 1 min.

"Svekrvin jezik" poboljšava vazduh u sobi: Neverovatan benefit ove biljke koja je jednostavna za održavanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biljka koja pruža mnogo, a zauzvrat zahteva vrlo malo pažnje

  • 0
Sanseveria, sanseverija Foto: Pixabay

Sanseverija ili "svekrvin jezik", kako je opšte poznata, zaista je izvanredna i upadljiva sobna biljka koja se lako održava. Vrlo je popularan kućni gost, a to je uglavnom povezano sa njenim skoro neuništivim kvalitetima. Međutim, takođe je poželjna zbog svog uspravnog lišća koje se uklapa u gotovo sve lokacije u domu, od tradicionalnog do modernog dekora.

Pripada porodici "Asparagaceae", poreklom iz tropskih krajeva Zapadne Afrike. Mnogi ljudi veruju da ime označava"peščanu zmiju", zbog svojstva kaktusa i izgleda zmije.

Održavanje

Veoma su tolerantne na sušu i mogu da izdrže mesecima bez vode, ali će patiti ako ih postavite da borave u vlažnim uslovima.

Potrebe za vodom varira, ali je pravilo jednom u dve nedelje. Na veoma toplim temperaturama ovo se povećava na jednom nedeljno.

Nivo vlage u vašem domu je nebitan za sve sorte sansevieria. One će sve podneti, ali im direktno sunce smeta, prenosi "Ourhouseplants".

Benefit hlađenja i čišćenja vazduha

Ono što je važno istaknuti jeste da ova biljka proces fotosinteze obavlja noću umesto danju; posledica ove neobične pojave jeste ispuštanje kiseonika i apsorbovanje ugljen-dioksida tokom noći, što poboljšava kvalitet vazduha, a samim tim i sna.

Tokom vrelih dana kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što pruža prirodni efekat hlađenja.

No, tu nije kraj njenoj blagodeti. Ona ima mogućnost da upija toksine u vazduhu. Dokazano je da ova biljka uklanja nepoželjna hemijska jedinjenja koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili nameštaj.

(Telegraf.rs)

Video: Lek za dušu, odmor za oči: Pogledajte kako izgleda proces cvetanja jednog kaktusa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA