Vreme čitanja: oko 3 min.

Grickanje noktiju je opasno po zdravlje: Posebno je rizično za jednu grupu ljudi

Vreme čitanja: oko 3 min.

U najgorem slučaju, infekcija može da dovede do gubitka prstiju

  • 0
grickanje noktiju Foto: Shutterstock

Grickanje noktiju, bilo kod dece ili odraslih, nije samo estetski problem. Ova navika može da bude opasna, posebno za dijabetičare, jer nosi veći rizik od bakterijske ili gljivične infekcije.

Naime, pokušaj uklanjanja zanoktica zubima može da dovede do zapaljenja, pa tako prsti postaju “ulazni portal” za klice i gljivice.

Grickanje noktiju, medicinski nazvano onihofagija, predstavlja hronično stanje koje ima ponavljajući karakter i javlja se kako kod dece, tako i kod odraslih. Kako za "Loveyourself magazin" kaže dermatolog dr Hristos Samou, mnogi faktori imaju ulogu u usvajanju ovog ponašanja, a najviše oni psihološke prirode.

- Komplikacije su različite i potencijalno ozbiljne, kako na koži tako i na noktima, i kreću se od krvarenja i očiglednog deformiteta nokatnog ležišta do infekcije - ističe dr Stamou.

- Međutim, onihofagija može da izazove i oštećenje zuba i desni, kao i infekcije u usnoj duplji. Takođe, pokazalo se da osobe koje grickaju nokte u pljuvački imaju veću količinu enterobakterija koje povećavaju rizik od sistemskih infekcija.

Enterobakterije izazivaju crevna i sistemska oboljenja poput trovanja hranom, infekcija urinarnog trakta, bakterijske dizenterije i meningitisa.

zubi, bakterije, gljivice, usta, kvarni zubi, kvar, karijes Foto: Shutterstock

Procenjuje se da čak 20 do 30 odsto opšte populacije po navici gricka nokte. Navika je najrasprostranjenija u starosnoj dobi od treće do 21. godine. Posle ovog uzrasta postoji opadajući trend, ali to, naravno, ne znači da nema onihofaga srednjih godina.

Zašto ljudi grickaju nokte?

Za sada niko ne zna tačan razlog ovakvog ponašanja, ali je identifikovano nekoliko faktora rizika u koje spada produženo hranjenje na flašicu, zajedno sa upotrebom cucle.

Ova ponašanja obično prestaju do treće godine života, pa se pretpostavlja da je početak onihofagije njihov patološki nastavak.

Koje probleme može da izazove grickanje noktiju?

Komplikacije hronične onihofagije su brojne - od smanjenja noktiju do njihovog odvajanja od podloge. Takođe, može da se javi i linearno krvarenje, a ulazak prstiju u usta može da postane uzrok prenošenja humanog papiloma virusa i herpes virusa.

- Najčešća komplikacija onihofagije je paronihija, odnosno zapaljenje i ima dva oblika - akutni i hronični. Akutna paronihija ne traje dugo, ali često uzrokuje apscese oko noktiju. Hronična paronihija može da potraje nekoliko nedelja, a pacijent prolazi kroz periode remisije i pogoršanja. Ispad se može objasniti nekim osnovnim stresom (na primer, testom u školi ili žestokom svađom kod kuće), stvarajući takozvanu povratnu petlju impulsivnog ponašanja - navodi dr Stamou i podseća da neki istraživači navode kako je grickanje noktiju kod dece i adolescenata zapravo oblik traženja pažnje.

Grickanje noktiju, prst u ustima Foto: Shutterstock

Dermatolog objašnjava da, kad paronihija postane uzrok bakterijske infekcije, pacijent se javlja sa zapaljenjem bočnih i/ili proksimalnih nabora noktiju.

- Simptomi uključuju crvenilo, otok i gnojne plikove oko noktiju. Kako se pogoršava, infekcija može da se proširi na nokat i da izazove onihomikozu. Ova gljivična infekcija može da bude posebno opasna za osobe koje pate od dijabetesa, jer se infekcija može proširiti sa noktiju na telesna tkiva i kosti. U najgorem slučaju infekcija može da dovede do gubitka prstiju - upozorava dr Stamou.

Postoji li lek za grickanje noktiju?

- Lečenje onihofagije zahteva pomoć lekara tri specijalnosti: psihologa/psihijatra koji leče uzrok tegoba, dermatologa i stomatologa koji se bave najčešćim posledicama onihofagije. Za malu decu je takođe potrebno učešće i podrška roditelja i vaspitača, odnosno nastavnika, koji će im pomoći da ojačaju samopouzdanje - navodi dermatolog Stamou.

Prema njegovim rečima, sa dermatološke tačke gledišta, farmakoterapija je tretman druge linije kod dece i adolescenata. Komplikacije, međutim, često zahtevaju primenu lekova, u zavisnosti od oštećenja koja se, kao što su antibiotici i antifungalni lekovi.

nokti, nega noktiju Foto:Shutterstock

- Za lečenje gljivica na noktima postoji i opcija naprednog laserskog tretmana koji je apsolutno siguran za sve uzraste. Kombinacija lokalnog tretmana sa laserskom primenom u kombinaciji sa fototerapijom smatra se najbezbednijim, najefikasnijim i najsigurnijim metodom za borbu protiv gljivica na noktima - objašnjava dr Stamou.

Efikasna prevencija onihofagije je nanošenje laka gorkog ukusa. Istraživanja, međutim, sugerišu da bi ovaj lak trebalo izbegavati kod pacijenata sa osnovnim opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Alternativna i podjednako efikasna opcija za ograničavanje kompulsivnog grickanja noktiju je žvakaća guma.

Ukoliko je već došlo do povrede prstiju ili noktiju, preporučuje se upotreba lepljivih zavoja kako bi se sprečilo dalje oštećenje.

Prevencija

Održavanje higijene noktiju je ključ za izbegavanje infekcija noktiju i njihovih posledica.

Pažljiva nega noktiju uz čest odlazak na manikir štiti nokat i smanjuje potrebu za grickanjem noktiju.

(Telegraf.rs)

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA