Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako postura tela utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje? Anksioznost, depresija i osećaj poraza

Vreme čitanja: oko 2 min.

Verovali ili ne, ali držanje može da kontroliše proces naših misli

  • 0
Loše držanje Foto:Shutterstock

"Sedite uspravno", to je fraza koju svi slušamo tokom života. Međutim, pravilno držanje je mnogo više od same estetike.

Postoji veza između držanja i zdravlja, posebno mentalnog zdravlja osobe. Vremenom, pogrbljene osobe mogu imati velike probleme, kako fizičke tako i psihičke. Iako sedenje uspravno izgleda kao mala promena u rutini, može imati veliki uticaj na fizičko i mentalno zdravlje.

Postoje studije koje su dokazale da oni koji vežbaju i i imaju zdravu kičnu, obično su srećniji. Hajde da proučimo ovu korisnu i važnu vezu.

Držanje i mentalno zdravlje

Postoji konekcija između držanja i anksioznosti (i drugih mentalnih stanja). Ako ste ikada probali jogu, možda ste čuli za "poze moći" - uspravne položaje koji pomažu da se poveća energija i samopouzdanje. Čak i ako nikada niste radili jogu, verovatno vam je jednom ili dvaput rečeno "da se ne grčite".

Okrenuvši se nauci, jedna studija ispitivala je kako se studenti prisećaju i razmišljaju o prošlim iskustvima, i dobrim i lošim. Grupi je rečeno da se dva puta prisete i negativnih i pozitivnih iskustava – jednom dok sede uspravno, a drugi dok se pognute. Rezultati su pokazali da je 86 odsto učenika koji su bili u pognutom položaju lakše pamtilo negativne emocije i iskustva. Nasuprot tome, 87 odsto učenika je mnogo lakše zapamtilo pozitivna iskustva kada je sedelo uspravno, prenosi "Montarebehavioralhealth".

Loše držanje Foto:Shutterstock

Imajući ovo na umu, ista ideja se može primeniti na vaš svakodnevni život. To što ste pognuti može na kraju da izazove probleme kojih možda niste svesni. Pored toga, pognutost se smatra položajem poraza. Ovaj položaj može na kraju da prodre u misaone procese.

Uspravno sedenje može pomoći da se pozitivna osećanja i uspomene pojave umesto nemotivisanih i beznadežnih osećanja.

Držanje i fizičko zdravlje

Ako loše držanje može da utiče na mentalno stanje i misli osobe, možete li da zamislite kakve konsekvence ima po fizionomiju tela?

Pogrbljen stav ostavlja posledice na naša leđa, vrat, kukove i ramena. Sedenje uspravno može pomoći u održavanju ravnoteže i forme, posebno kada vežbate. Kada se krećemo ili vežbamo u lošoj posturi, naše telo postaje mnogo podložnije povredama.

U svakodnevnom smislu, loše držanje tokom dana može uticati na protok krvi i kiseonika u telu. Ovo može otežati koncentraciju i dovesti do umora. Zbog smanjenog protoka krvi, osoba može doživeti gorušicu i druge zdravstvene probleme.

Zapamtite, dobro držanje se uči i, iako je potrebno puno strpljenja, isplativo je, jer vi živite u vašem telu i vašoj glavi.

(Telegraf.rs)

Video: Lagani trening za bolju posturu: Vežbe za jačanje trupa na pilates-lopti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA