Vreme čitanja: oko 3 min.

Simptomi problema sa žučnom kesom i kilom: Ovo su potencijalna rešenja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bolove izazvane pojavom kile kao i prisustvom kamenca u žučnoj kesi ne bi trebalo zanemarivati

  • 0
Bol stomak, bol u stomaku abdominalni bol Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukoliko imate problema sa žučnom kesom i kilom, znate i sami koliko to može da bude neprijatno i da ometa svakodnevni život.

Žučna kesa je mali organ smešten ispod jetre i ima važnu ulogu u procesu varenja. Ali, nepravilnosti u radu žučne kese mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema.

Takođe, i kila odnosno hernija može da bude izvor nelagodnosti. Ovaj problem se javlja kad se unutrašnji organ, kao što je crevo, izboči kroz slabu tačku u trbušnom zidu. Kila, odnosno hernija često se javlja u predelu prepona ili stomaka.

Laparoskopska operacija žučne kese i oporavak

Bol u stomaku ispod desnog rebarnog luka, urin svetle boje ili tamnija stolica samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na zapaljenje žučne kese, odnosno na prisustvo kamenca u njoj.

Posle pregleda, lekar može da savetuje intervenciju koja podrazumeva laparoskopsko uklanjanje žučne kese. Ova operacija izvodi se kroz tri do četiri mala reza, oporavak pacijenta je mnogo lakši nego kod klasične operacije, a svi rizici su manji. Pacijent već nekoliko sati posle operacije može da ustane, pije vodu i jede laganu hranu. Takođe, istog dana ili dan posle operacije odlazi kući.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Acibadem Bel Medic (@acibadembelmedic)

U Acibadem Bel Medicu promotivni paket za operaciju žučne kese koji traje do kraja septembra iznosi 2.950 evra. Ovaj paket uključuje preoperativnu pripremu, operaciju i jedan dan postoperativnog boravka u bolnici, uz standardne medikamente.

Kako variraju simptomi kile

Kila, odnosno hernija je prolazak organa iz duplje u kojoj se nalazi, kroz urođen ili stečen otvor. Simptomi su različiti i zavise od veličine i organa koji je u kilnoj kesi. Operacija podrazumeva ugradnju mrežice koja se vrši na klasičan način i laparoskopski.

Mnogo pacijenata zanemaruje kilu, trpi bolove koji se zbog nje javljaju i dolazi kod doktora tek kada je ona daleko teža za rešavanje.

Većina kila se javlja u prednjem trbušnom zidu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Acibadem Bel Medic (@acibadembelmedic)

Ingvinalna, odnosno preponska kila se javlja kad tkivo protrudira kroz slabo mesto mišića na trbušnom zidu. Posledično ispupčenje je praćeno bolom, posebno kad pacijent kašlje, savije se ili podiže teške stvari. Iako nije nužno opasna, ingvinalna hernija ne prolazi sama od sebe, a vremenom može da dovede do životno ugrožavajućih posledica.

Promotivni paket za operaciju ingvinalne kile iznosi 2.700 evra i traje do kraja septembra. On uključuje preoperativnu pripremu, operaciju i jedan dan postoperativnog boravka u bolnici, uz standardne medikamente.

Umbilikalna (pupčana) kila se prepoznaje kao izbočenje u području pupka koje se pri ležanju ili pritiskom ruke može vratiti u trbušnu šupljinu, ali i ne mora ako je hernija prirasla ili ako je uklještena. Ponekad se u području kile javlja bol ili osećaj nelagodnosti. Takođe, ukoliko se mokraćna bešika nalazi u kilnoj vrećici, može doći do poremećaja mokrenja.

Promotivni paket za operaciju ingvinalne kile koji iznosi 2.500 evra i traje do kraja septembra. Ovaj paket uključuje preoperativnu pripremu, operaciju i jedan dan postoperativnog boravka u bolnici, uz standardne medikamente.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Acibadem Bel Medic (@acibadembelmedic)

U Acibadem Bel Medicu operacije obavlja tim iskusnih vrhunskih abdominalnih i opštih hirurga na čelu sa dr Đorđem Bajecom i dr Vojinom Mihailovićem koji primenjuju moderne laparoskopske hiruške tehnike. Sa savremenom opremom i instrumentima za minimalno-invazivnu i klasičnu hirurgiju, bolnica je opremljena za zbrinjavanje stanja koja zahtevaju hitnu hiruršku intervenciju. Acibadem Bel Medic radi 24 sata svakog dana, vikendom i praznicima, poseduje jedan od najsavremenije opremljenih dijagnostičkih centara u regionu i može zbrinuti pacijente koji su životno ugroženi.

Pacijent u Acibadem Bel Medicu može da uradi kompletnu preoperativnu pripremu, svu potrebnu dijagnostiku, kao i pregled anesteziologa radi odobrenja operacije. Na taj način dobija kompletnu uslugu na jednom mestu, i to u najkraćem mogućem roku.

Pregled, kao i operaciju možete zakazati pozivom na 060 309 1000.

Ukoliko zovete iz inostranstva, možete nas kontaktirati putem vibera ili whatsapp-a na +381 60 309 1070

(Telegraf.rs)

Video: Stručnjaci nemaju dilemu: Šta da očekuje pacijent iz Srbije od robota-hirurga u operacionoj sali?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA