Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava sa telom ako jedete sladoled svaki dan? Neke promene će vas iznenaditi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ga tretiramo kao poslasticu koju bi trebalo jesti umereno, sladoled može da obezbedi i neke zdravstvene benefite

  • 0
Devojka, sladoled Foto: Shutterstock

Sladoled je nesumnjivo omiljena poslastica i mladih i starih, pogotovo leti. Ali, da li ste se ikada zapitali šta će se dogoditi sa vašim telom ako svaki dan pojedete kuglu sladoleda?

Ukoliko pretpostavljate da će vam zbog ove navike garderoba postati tesna, u pravu ste. Ipak, pored loših efekata svakodnevnog konzumiranja sladoleda, postoje i oni dobri, piše "Eatthis.com".

1. Sladoled pomaže kod plodnosti

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedan od šest parova se suočava sa problemima plodnosti širom sveta.

Još 2008. godine epidemiolozi sa Univerziteta Harvard podelili su neke prehrambene faktore koji mogu da pomognu ljudima koji se bore sa neplodnošću i otkrili da unos mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti može da bude od pomoći.

Čaša punomasnog mleka ili porcija sira se računa kao jedna porcija mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti, baš kao i mlečni sladoled.

2. Možda ćete dobiti karijes

Ukoliko ne perete zube odmah pošto ste pojeli sladoled i ne odlučujete se za ovu poslasticu bez šećera, takva navika može da poveća šanse za razvoj karijesa.

- Konzumiranje hrane koja sadrži šećer bez pranja zuba odmah posle obroka može imati negativne efekte na vaše oralno zdravlje - kaže oralni hirurg Džek Hiršfeld.

Karijes Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, konzumiranje šećera može da podstakne karijes. S obzirom na to da se gotovo svi sladoledi prave sa šećerom, svakodnevna konzumacija ne može da bude dobra za zdrave zube.

3. Možda ćete imati problem sa snom

Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine  otkrila je da je konzumiranje hrane sa malo vlakana i visokim sadržajem zasićenih masti povezano sa lakšim snom i više nesanice.

Konzumiranje više šećera, posebno noću, smanjuje količinu dubokog sna koji regeneriše telo.

Spavanje Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

4. Ugojićete se

Poznato je da sladoled sadrži puno kalorija, što nije najbolji izbor za one koji pokušavaju da smršaju ili da održe željenu telesnu težinu.

5. Možda ćete imati povećan rizik od masne jetre

Neki sladoledi su zaslađeni fruktozom. U metaanalizi se pokazalo se da je konzumiranje najmanje jedne porcije hrane napravljene sa fruktozom svakog dana, poput određenih sladoleda, povezano sa povećanim rizikom od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre ili stanja u kojem se višak masti nakuplja u jetri.

6. Možda ćete imati zdravije kosti

Kalcijum je ključni nutrijent za zdravlje kostiju. Pola šoljice sladoleda sadrži više od 80 miligrama kalcijuma, koji pomaže da se vaše telo puni ovim važnim mineralom.

sladoled Foto: Shutterstock

Sladoled takođe sadrži magnezijum i cink, druga dva hranljiva sastojka koja podržavaju zdravlje kostiju.

7. Možda ćete imati negativne posledice po zdravlje srca

Konzumiranje previše dodatog šećera može da ima negativne efekte na zdravlje srca. Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje dodatih šećera na najviše šest odsto kalorija svakog dana.

8. Možda ćete imati nadimanje

Kod osoba koje su intolerantne na laktozu konzumiranje sladoleda može da izazove bol u stomaku, dijareju, nadimanje ili druge neprijatne gastrointestinalne simptome.

domaći sladoled od čokolade Foto: Shutterstock

Dobra vest je da danas postoji mnogo sladoleda koji ne sadrže mleko, pa predstavljaju idealno rešenje za sladokusce kojima laktoza smeta.

(Telegraf.rs)

Video: Napravite sladoled kod kuće za samo 5 minuta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA