Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki doktori joj nisu verovali da ima specifičnu bolest kože: "Bilo je kao da sam na samrti"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tema o kojoj otvoreno govori na društvenim mrežama, kako bi edukovala druge

  • 1

Megan Krom je na društvenim mrežama podelila sa kojim se kožnim oboljenjem bori, kako bi edukovala ljude o njemu.

Retko je i asocira na ekcem, ali u Srbiji ne postoji zvaničan naziv za njega. U pitanju je "TSW" što je u bukvalnom prevodu "Topikalno povlačenje steroida". "TSW" nije toliko poznato stanje, što znači da se ljudi poput Megan obraćaju društvenim medijima za pomoć.

Dok nije došla do pravilne terapije, Megan je prošla "pakao", kako je rekla. Ovo kožno oboljenje može se javiti nekim ljudima koji koriste steroidne kreme za stanja poput ekcema.

Megan je neko vreme prestala da koristi preparate za lečenje ekcema, kako bi "odmorila", ali se tada javilo ovo stanje.

Njena piča počinje u proeće 2021. godine. Megan je ležala na kauču u maminoj kući, a lice joj je bilo natečeno i prekriveno krastama tvrdim kao kamen, koje bi grebala i češala u snu, ponovo otvarajući veoma bolne rane. Ova 26-godišnjakinja je šest nedelja provela u odsustvu sa posla, robotski se seleći iz svoje spavaće sobe na kauč, pored koga je noćima dežurala njena mama.

Prvih šest meseci nakon što je pauzirala kreme bili su "apsolutni pakao" zbog suvih krasti, navela je.  Nekoliko nedelja kasnije, probudila se nesposoban da se kreće zbog bola. Njen dečko je morao da joj previje ruke, noge i lice prethodne noći da ne bi češala rane. Njeni roditelji su bili u poseti i počeli da plaču kada su ušli i videli je kako leži u krevetu zamotana "kao mumija".

- Kao da sam bila na samrti, bilo je užasno - rekla je.

@tswmeg I am all of these girls and they are ALL beautiful. This video is a reverse of the last two years, starting with one id the katesy photos and ending with me before TSW. Still waiting for my happy ending pics ❤️ #tsw #topicalsteroidwithdrawal #tswflare ♬ ceilings - Sped Up Version - Lizzy McAlpine

Svest o ovom stanju porasla je poslednjih godina, delimično zahvaljujući društvenim mrežama i ljudima koji na njima dele svoja iskustva o ovom oboljenju. Prvi simptomi uključuju svrab, pečenje i peckanje i crveni osip koji se razvija u drugim delovima tela do inicijalne upale.  

Kada pacijenti prestanu da koriste lokalne steroide za lečenje ekcema, simptomi mogu da variraju od uvećanih limfnih čvorova, suvih i iritiranih očiju, nesanice i umora, do emocionalne nestabilnosti, prethodno nedijagnostikovane depresije ili anksioznosti, kao i preosetljivosti na vodu, navodi "Yahoo.com".

Situaciji ne pomaže ni činjenica da, prema Celiji Mos, istraživaču "TSW"-a, mnogi dermatolozi ne znaju šta je stanje ili ne veruju da postoji, kao što je bio i slučaj sa Megan. Pacijentima se može pogrešno dijagnostikovati da imaju teški ekcem koji se vratio nakon prestanka upotrebe lokalnih steroida, rekla je ona. To znači da oboleli nisu u mogućnosti da dobiju potrebnu podršku i lekove i primorani su da se za pomoć obrate manje pouzdanim izvorima informacija, kao što su društveni mediji.

Počela je sa tretmanima i sada uspeva da drži pod kontrolom ovaj problem, a na društvenim mrežama redovno deli svoj napredak i putovanje ka što boljim rezultatima.

(Telegraf.rs)

Video: Devojke su poludele za ovim trendovima, ali oni uopšte nisu dobri: Čuvajte se neproverenih saveta!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    17. jul 2023 | 17:27

    Nisu ni meni lekari verovali da imam"multi hemikal senzitiviti sindrom" dok nije potvrdio lekar u Bernu.Za ovu dijagnozu Srpski lekari nisu ni čulii je nema nijednog lekara za nju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA