Vreme čitanja: oko 2 min.

Stomatolozi savetuju: Za pravilno pranje zuba pasta mora imati bitan sastojak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oralna higijena je važan deo zdravlja svakog čoveka

  • 0
Mirror toothbrushing pranje zuba zubi jutro pasta četkica za zube Foto: Shutterstock

Odmalena nas uče da je pranje zuba ujutru i uveče jako važno za oralnu higijenu ali i uopšteno da je potrebno.

To je poput vožnje bicikla, radite je po automatizmu. Bez obzira na to koliko ste umorni, uhvatite se za četkicu i ponekad ovlaš operete zube ili budete toliko iscrpljeni da i preskočite. Ali ipak, trebalo bi da više pažnje tome posvetite.

- Nagomilavanje plaka između vaših zuba i linije desni je najveći pokazatelj da neko ne pere zube - kaže Faizan Zahir, stomatolog.

Da se plak ne bi stvorio, morate efikasnije i češće čistiti zube da biste to rešili.

Kako da znate da ne perete dobro zube?

Zubar Alan Klark podelio je i druge znakove na koje treba obratiti pažnju.

Uporni loš zadah - ako stalno osećate loš zadah uprkos redovnom četkanju, to može ukazivati na to da ne uklanjate efikasno bakterije i čestice hrane koje izazivaju miris.

Problemi sa desnima - loša tehnika četkanja često dovodi do problema sa desnima kao što su krvarenje, crvenilo, otok ili osetljivost.

Osetljivost zuba - ako osećate nelagodnost ili bol kada jedete toplu, hladnu ili slatku hranu i piće, to može biti znak da je potrebno poboljšati tehniku pranja zuba.

Promena boje zuba - neadekvatno četkanje ne uspeva da efikasno ukloni površinske mrlje, što vremenom dovodi do promene boje zuba.

Zubi, izbeljivanje zuba Foto:Shutterstock

Na sreću, stručnjaci su dali korisne savete koji bi mogli da pomognu da se vaše oralno zdravlje i higijena zuba vrate na pravi put.

Prvi korak je odabir prave četkice za zube, pri čemu je najbolja ona sa mekim vlaknima i malom glavom koja lako može da dosegne sve delove usta. Obojica zubara preporučuju električnu četkicu, piše "Express.co".

Sledeći korak je upotreba paste za zube sa fluorom, koja pomaže u jačanju zubne gleđi i čini je otpornijom na karijes.

- Važno je četkati dva puta dnevno najmanje dva minuta, jedan po jedan zub, postavljajući četkicu pod uglom od 45 stepeni prema desni i sistematski raditi preko zuba jedan po jedan, tako da nijedno područje ne bude promašeno - savetuje zubar Zahir.

Umesto da snažno perete zube, trebalo bi da ih perete nežnim kružnim pokretima.

Ova tehnika pomaže u uklanjanju plaka i ostataka sa svih površina uz izbegavanje oštećenja.

Ne zaboravite da operete i jezik da biste uklonili bakterije i osvežili dah. Očistite liniju desni nežnim, kratkim potezima da biste uklonili plak i sprečili bolest desni. Zanemarivanje ovog područja može dovesti do upale desni i recesije.

(Telegraf.rs)

Video: Zubar pokazao šta se dešava sa vilicom ako ne čistite kamenac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA