Vreme čitanja: oko 2 min.

Namirnice koje štite od sunca: Uvrstite ih u ishranu i sačuvajte lepotu i zdravlje kože

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom letnjih vrelina, pored zaštite kože sredstvom za sunčanje, trebalo bi povesti računa i o načinu ishrane

  • 0
žena, zdrava hrana, povrće, paradajz, paprika Foto: Shutterstock

Visok indeks UV zračenja opominje nas da bez sredstva sa zaštitnim faktorom ne izlazimo iz kuće. Ali, kao što vodimo računa o koži kao našem najvećem organu, tako bi tokom letnjih vrelina trebalo dodatno da povedemo računa i o ishrani.

Namirnice koje jedemo mogu da nam pomognu u zaštiti od prerane pojave bora, kao i opekotina od sunca, piše "Love Your Self magazine".

Hrana koju je preporučljivo konzumirati tokom sunčanih dana trebalo bi da sadrži vitamine B3, C i E, kao i masne kiseline i polifenole. U te namirnice spadaju spanać, pinjoli, lubenice, grejpfrut, slatki krompir, kao i losos, paradajz-pasta i šargarepa, a od napitaka zeleni čaj.

1. Losos

Iako je malo ljudi u Srbiji koji će odlučiti da kupe losos zbog “jače” cene, ova riba može da bude i te kako korisna tokom letnjih vrelina. Losos, naime, sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin B3 i astaksantin, izuzetno moćan antioksidant koji ima protivupalno dejstvo.

Prema istraživanju, ishrana bogata omega-3 kiselinama iz ribljeg ulja može da pomogne u smanjenju opekotina od sunca.

kanapei, losos Foto: Pixabay

2. Paradajz-pasta

Mnogima omiljeno letnje povrće je odličan izvor likopena, koji može da ima ulogu u zaštiti od opekotina od sunca. Prema studiji, opekotine od sunca bile su značajno manje kod onih koji su jeli pastu od paradajza svakodnevno tokom 10 nedelja.

Iako bi mnogi dali prednost svežem paradajzu, ustavljeno je da se likopen iz paradajz-paste bolje apsorbuje, posebno kad je pomešan sa maslinovim uljem.

3. Šargarepa

Beta-karoten koji se nalazi u šargarepi i drugom narandžastom povrću i voću može da obezbedi zaštitu od UV zračenja. Ali, da biste uživati u ovoj dobrobiti šargarepe, trebalo bi da je jedete tokom sedam nedelja.

šargarepe, salata, sveža šargarepa Foto: Shutterstock

Šargarepa je dobar izvor luteina, koji takođe štiti od sunčevog zračenja.

4. Zeleni čaj

Ovaj napitak je bogat polifenolima koji mogu da budu korisni u zaštiti od UV zračenja. Na Institutu za eksperimentalnu dermatologiju u Nemačkoj, u istraživanju u kom su učestvovale isključivo žene, pokazalo se da svakodnevno ispijanje zelenog čaja može da bude korisno u zaštiti od UV zračenja.

Naime, žene koje su učestvovale u istraživanju, a koje su ispijale zeleni čaj 12 nedelja, uspele su da smanje opekotine od sunca za 25 odsto. Dodatno, njihova koža je postala elastičnija, bila je bolje prokrvljena i više hidrirana.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilnom ishranom sigurno možemo da sačuvamo zdravlje: Saveti tokom toplotnog talasa, dr Kašanin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA