Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostao bez obe ruke i dela stopala zbog ujeda buve, porodica očajna: "Mislili smo da ima grip"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muškarac star 35 godina izgubio je osećaj u nožnim prstima i imao je simptome koji prate teži oblik gripa, ali kad je stigao u bolnicu dijagnoza je bila zastrašujuća

  • 0

Jedan ujed buve koštao je Majkla Kolfoha (35) iz Teksasa obe ruke i dela stopala, tvrde članovi njegove porodice.

Majkl je prošlog meseca prebačen u hitnu pomoć u San Antoniju pošto je izgubio osećaj u nožnim prstima i patio od simptoma za koje je njegova porodica u početku verovala da ukazuju na grip, piše NYpost.

Ubrzo nakon toga, Majkl je doživeo septički šok i hitno je prebačen na intenzivnu negu.

U roku od 24 sata, Kolhof je stavljen na respirator, dijalizu, antibiotike, vazopresore i brojne lekove koji će ga održati u životu, jer su njegovi organi počeli ubrzano da otkazuju.

- Rečeno mi je da do 20. juna pozovem užu porodicu da dođu iz svih delova zemlje da se pozdrave sa njim - napisala je njegova majka Džejlin Hardavej.

Kolhofov brat Greg izjavio je da je čitava porodica bila zabrinuta da će Majkl preminuti.

Bilo je potrebno još 11 dana intenzivne medicinske pomoći, ali Majkl se čudom izvukao i 1. jula je skinut sa respiratora i sedativa, ali ne bez teških fizičkih posledica.

Dobio je takozvanu suvu ganrenu ruku i stopala kao posledicu lečenja vazopresorima, odnosno jednog od mnogih lekova koji su mu ujedno i spasili život.

- Bio je žrtva teškog i traumatičnog ujeda jedne jedine buve - kaže njegova majka.

Lekari su porodici rekli da je tip tipusa od kojeg je Majkl oboleo izuzetna retkost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, tifus koji se prenosi buvama javlja se u tropskim i suptropskim klimama širom sveta, uključujući južnu Kaliforniju, Havaje i Teksas.

- Nelečen tifus može da izazove tešku bolest i oštećenje jednog ili više organa, uključujući jetru, bubrege, srce, pluća i mozak - upozoravaju iz CDC-a.

Obično ljudi koje ugrizu zaražene buve traže medicinsku pomoć nakon što pronađu otok ili osip oko mesta ugriza, ali Greg je rekao da njegov brat nije osetio nikakve simptome dok nije bilo prekasno.

Kolhofova gangrena nije mogla da bude lečena, pa su lekari bili primorani da mu amputiraju obe šake do podlaktica, kao i polovinu stopala ranije ove nedelje.

Prema rečima njegovog brata, Majkl živi u Hjustonu, a bio je u San Antoniju samo da bi pomogao u brizi o majci koja se oporavljala od operacije stopala. Porodica ima pse i mačke kao kućne ljubimce, piše Khou.

Majklova porodica podelila je ovu priču kako bi pomogla drugima da na vreme prepoznaju simptome i zatraže lekarsku pomoć.

(Telegraf.rs)

Video: Koje cveće najbolje odbija insekte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA