Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemate energiju, a patite se s viškom kilograma? Možda je to znak da treba da jedete zeleno lisnato povrće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su samo neki od znakova da bi trebalo da obratite pažnju na ishranu

  • 0
lisnato povrće, povrće, zeleno lisnato povrće. kuhinja Foto: Shutterstock/Voyagerix

Zeleno lisnato povrće smatra se jednom od najhranjivijih namirnica. Prepuno je vitamina i minerala koji pomažu u održavanju osnovnih funkcija tela.

Međutim, ako niste ljubitelj kelja, rukola ili spanaća, postoji šansa da propuštate neke od prednosti ove superhrane. Možete čak primetiti određene simptome koji upućuju na to da vašoj ishrani manjkaju određeni vitamini.

Imate zatvor

Prvi znak koji ukazuje na to da ne jedete dovoljno zelenog lisnatog povrća je zatvor.

- Lisnato povrće bogato je vlaknima, što pomaže zdravoj probavi i sprečavanju zatvora. Ako neko ima retku potrebu za pražnjenjem creva ili poteškoće s pražnjenjem, to bi moglo ukazivati na nedostatak dijetalnih vlakana iz lisnatog povrća - kaže nutricionista Tejlor Osbaldeston.

Ako se stanje nije popravilo ni nakon što ste uključili u jelovnik zeleno povrće, zatražite pomoć lekara.

Patite od nedostatka vitamina

Nedovoljna konzumacija može rezultovati određenim nedostatkom vitamina, kažu stručnjaci.

- Lisnato povrće prepuno je esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K i gvožđa - objašnjava doktor Johan Ujs.

Ako imate ove simptome, vaš lekar će možda zatražiti da uradite krvnu sliku da utvrdi fali li vam ovi vitamini, piše "Best life online".

Povreda, trčanje, terapija Foto: Shutterstock

Manjak energije

Gvožđe i magnezijum igraju ključnu ulogu u sposobnosti tela da održi optimalan nivo energije, a u prehrani mnogih lisnato povrće glavni je izvor oba minerala.

- Neadekvatan unos ovih nutrijenata može dovesti do umora, slabosti i smanjene energije. Preporučeni dnevni unos gvožđa za odrasle je oko osam do 18 miligrama, a magnezijuma oko 310 do 420 miligrama - objašnjava Osbaldeston napominjući da se uopšteno preporučuje konzumiranje dve šoljice lisnatog povrća u dnevnoj prehrani.

Imate problema s kožom

Još jedan potencijalni znak da ne jedete dovoljno lisnatog povrća je pojava različitih problema s kožom.

- To je zato što lisnato povrće sadrži antioksidanse i fitokemikalije koji pomažu u zdravlju kože. Neadekvatna konzumacija ovog povrća može doprineti problemima s kožom poput suvoće, nedostatka sjaja ili povećane osetljivosti - upozorava Sabat.

bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ gpointstudio

Imate problema s kilogramima

Lisnato povrće ima malo kalorija i puno vlakana, što znači da vas može zasititi i obuzdati apetit. To ih svrstava među koristne alate za upravljanje težinom.

- Ako ne jedete dovoljno lisnatog povrća, možda će vam biti teže održavati zdravu težinu ili ćete imati poteškoća s kontrolom porcija - kaže Ujs.

Naravno, najbolji plan ishrane je onaj kojeg ćete se pridržavati dugoročno. Težite izbalansiranim obrocima koji uključuju voće i povrće, zdrave masti, ugljenohidrate i nemasne belančevine.

(Telegraf.rs)

Video: Ravioli od kojih pamet staje: Ovako nešto do sada niste probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA