Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksperti upozoravaju na novu globalnu pretnju po zdravlje: Pojavila se veoma zarazna "zombi" gljivica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zarazna crna gljiva, sa stopom mortaliteta od 60 posto, ubrzano se širi i nakon što su mnogi slučajevi prijavljeni u Sjedinjenim Državama, sada problem raste i u Evropi

  • 5
Candida auris fungi, zombi virus Foto: Shutterstock

Smrtonosna gljiva otporna na lekove koja ubija više od polovine onih koje zarazi širi se alarmantnom brzinom, kažu stručnjaci.

"Poslednji od nas" (Last of us) - gljivica nazvana po popularnoj TV seriji o zombijima – brzo se širi Sjedinjenim Državama i toliko je ozbiljna, kako prenosi Mirror, da je sada prepoznata kao globalna pretnja po zdravlje.

Prema nedavnim izveštajima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Candida auris, retka i opasna gljivična infekcija, ima stopu smrtnosti koja se procenjuje na 30 do 60 procenata. Prvobitno otkriven u Njujorku, od tada se proširio na 29 država.

Zabrinjavajuće je da su se broj slučajeva u Evropi udvostručio, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti. Simptomi mogu biti ozbiljni, uključujući groznicu, sepsu, kao i nizak krvni pritisak. Ali teško je dijagnostikovati, što dovodi do odloženog lečenja.

Dr Luis Ostroski, stručnjak za zarazne bolesti sa Medicinske škole Mekgovern, nazvao ju je "nekom vrstom scenarija naše noćne more".

- Potencijalno je otporna na više lekova, sa sposobnošću da se veoma efikasno širi u zdravstvenim ustanovama. Nikada nismo imali ovakav patogen u području gljivične infekcije - izjavio je dr Ostroski.

Arturo Kazadeval, mikrobiolog sa Univerziteta Džons Hopkins u SAD dodaje:

- Imamo ogromnu zaštitu od gljivica iz okoline zbog naše temperature. Međutim, ako svet postane topliji i gljive počnu da se prilagođavaju višim temperaturama, neke će ... dostići ono što ja nazivam temperaturnom barijerom.

Većina infekcija u Evropi rezultat je bolničkih epidemija, kažu stručnjaci. Pre četiri godine Vlada je izdala upozorenje u kojem ih je obavestila o novom soju.

Gljiva se prvi put pojavila u Venecueli, Indiji i Južnoj Africi, pre više od jedne decenije.

Klimatske promene mogu biti faktor koji doprinosi širenju Candide auris, kažu stručnjaci. Istraživači su zabrinuti što se u Britaniji ne ulaže dovoljno u istraživanje gljivičnih bolesti.

(Telegraf.rs)

Video: Izlečili mu nokte zaražene gljivicama: Skoro da je dobio papke, a takav je i "miris" bio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. jul 2023 | 13:45

    BIOLOSKI RAT SE NASTAVLJA SA CILJEM SMANJENJA POPULACIJE - STALNO CE NESTO NOVO IZACI IZ SATANISTICKE LABORATORIJE !!!

  • Dini

    29. jul 2023 | 11:59

    SZO je kukavički nesposobna i nije spremna da zaustavi na vreme širenja opake zaraze! Sprečite dok još nije kasno, ako ikako moguće!!!

  • Agenda

    29. jul 2023 | 12:44

    Se nastavlja... Dragi moji Srbi. Birajte stranu sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA