Vreme čitanja: oko 1 min.

Pozajmljivanje balzama za usne može vas dovesti u zdravstvenu opasnost: Važno upozorenje stručnjaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deljenje kozmetičkih proizvoda dovodi do mogućnosti za dobijanje polno prenosive infekcije

  • 0
balzam, krema, usne, zdravlje, lepota Foto: Shutterstock/Africa Studio

Bilo da je leto ili zima, mnogi od nas posežu za balzamom za usne. Kad nam je koža na usnama ispucala, on pomaže u sprečavanju stvaranja ranica.

Ipak, nije retkost da neko zaboravi svoj balzam za usne, pa isti traži na pozajmicu. Ako spadate u kategoriju onih koji će uvek izaći u susret kad dobijete ovakvu molbu, dobro razmislite. Naime, ovaj naizgled ljubazan čin može povećati rizik od nekoliko zdravstvenih problema.

Ginekolog Dirk Brinkman upozorava da deljenje kozmetičkih proizvoda dovodi do mogućnosti za dobijanje polno prenosive infekcije.

- Ako neko ima herpes i koristi balzam za usne ubrzo posle oralnog odnosa, balzam za usne može preneti infekciju - rekao je on.

Upozorenje dolazi nakon što je u Velikoj Britaniji prošle godine broj zaraženih porastao za 25 odsto na 392.453, prema podacima Agencije za zdravstvenu bezbednost, piše "The Sun".

Uglavnom se leči antibioticima, a ako se ne leči kako treba, može dovesti i do HIV-a.

- Osobe koje se nisu izlečile od herpesa mogu izazvati niz komplikacija i zdravstvene probleme, uključujući trajnu neplodnost, kao i povećan rizik od ginekološkog raka.

To je zbog humanog papiloma virusa (HPV) koji se širi bilo kojim oblikom kontakta koža na kožu, uključujući ljubljenje i polni odnos. Postoji oko 200 različitih sojeva bolesti, od kojih je većina bezopasna. Ali dva soja - HPV16 i HPV18 - odgovorni su za većinu karcinoma.

- Kod žena se ozbiljniji simptomi menstruacije uglavnom odbacuju, ali mogu biti znak hlamidije ili gonoreje - rekao je stručnjak.

Ta infekcija se može zameniti gripom jer simptomi uključuju glavobolju, groznicu, slabost i bol u grlu.

Ginekolog Dirk je pozvao ljude sa simptomima da odu kod doktora gde će ih dalje poslati da urade testove urina, krvi i briseve.

(Telegraf.rs)

Video: I stari i mladi su žrtve digitalnog nasilja: "Sajberbuling" ostavlja velike posledice po zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA