Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana (9) je preminula od raka: Istraživači su lek koji daje nadu obolelima od kancera nazvali po njoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

U prethodnim testovima, AOH1996 je selektivno ubijao ćelije raka tako što je uspešno ometao ćelijski reproduktivni ciklus

  • 0

Rak ima moćnog novog neprijatelja, a inspirisan je devetogodišnjom devojčicom sa nezaboravnim osmehom.

Istraživači su razvili lek koji sadrži molekul pod nazivom AOH1996 koji "izgleda da uništava sve čvrste tumore" u pretkliničkim istraživanjima, dok zdrave ćelije ostavlja neoštećenim.

Lek AOH1996 je nazvan po Ani Oliviji Hili, preminuloj devojčici iz Indijane koja je rođena 1996. godine.

- Znala sam da želim da uradim nešto posebno za tu devojčicu - rekla je Linda Malkas iz vodećeg centra za istraživanje raka, u izjavi koju je preneo NY Post.

- Umrla je kada je imala samo devet godina od neuroblastoma, dečijeg raka koji pogađa samo 600 dece u Americi svake godine.

Malkas je upoznala Aninu porodicu neposredno pre nego što je njihova devojčica umrla 2005. godine nakon razorne borbe sa rakom. Neuroblastom počinje u vrlo ranim oblicima nervnih ćelija, koji se najčešće nalaze u embrionu ili fetusu, prema Američkom društvu za rak.

- Upoznala sam Aninog oca kad je ona bila u završnoj fazi bolesti. Pitao je da li mogu da uradim nešto u vezi sa neuroblastomom i napisao je mojoj laboratoriji ček na 25.000 dolara. To je bio trenutak koji mi je promenio život - moja račva na putu - otkriva Linda.

AOH1996 predstavlja kulminaciju dve decenije istraživanja za Malkas i City of Hope, vodeću organizaciju koja se bavi istraživanjem lečenja raka. Novi lek deluje tako što cilja na protein koji se zove PCNA, ili proliferirajući ćelijski nuklearni antigen. U svom mutiranom obliku, PCNA pomaže kanceroznim tumorima da napreduju i rastu.

- PCNA je jedinstveno izmenjen u ćelijama raka, i ova činjenica nam je omogućila da dizajniramo lek koji cilja samo na oblik PCNA u ćelijama raka, dok zdrave, normalne ćelije ostavljaju netaknute - kaže Linda.

U prethodnim testovima, AOH1996 je selektivno ubijao ćelije raka tako što je uspešno ometao ćelijski reproduktivni ciklus.

Fatalna borba malene Ane sa neuroblastomom takođe je bila inspiracija za A.N.N.A. Fond (Anna Needs Neuroblastoma Answers), dobrotvornu organizaciju koja je prikupila više od 400.000 dolara za istraživanje neuroblastoma od 2002. godine.

- Moja supruga i ja smo mislili da ne postoji način da se u potpunosti zahvalimo prijateljima, porodici i strancima na njihovoj ljubavi i podršci koju su iskazali našoj ćerki - napisao je Anin tata Stiv (57), na porodičnom veb-sajtu, kojim upravlja sa njenom mamom Barb Hili (56).

- Kroz svest i novčanu podršku ljudi poput vas, moći ćemo da tu istu ljubav i brigu prenesemo na druge porodice u našoj situaciji - dodao je on.

Pošto je AOH1996 ubio ćelije raka u nekoliko ćelijskih linija raka, nudi nadu da će se lek jednog dana moći koristiti za lečenje raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća.

- Niko nikada nije ciljao PCNA kao terapeutski lek, jer se smatralo "nelekovitim" - rekao je Long Gu, vanredni profesor istraživanja u City of Hope i glavni autor studije, objavljene u Cell Chemical Biology.

- Sada kada znamo problematičnu oblast i možemo da je sprečimo, kopaćemo dublje da razumemo proces razvoja personalizovanijih, ciljanih lekova protiv raka - dodao je.

Dodatna prednost AOH1996 je njegova sposobnost da učini ćelije raka ranjivijim na agense koji izazivaju oštećenje ćelijske DNK ili hromozoma, kao što je lek za hemoterapiju cisplatin. To znači da bi novi lek jednog dana mogao biti koristan alat u kombinovanim terapijama i u razvoju novih hemoterapeutika.

- Zakasnili smo da pomognemo Ani, ali mogli smo da pomognemo drugima poput nje. Uvek kažem kad me vidite, na mom desnom ramenu sedi mala devetogodišnja devojčica - zaključuje Linda Malkas.

(Telegraf.rs)

Video: Amerikanac putuje motorom po Srbiji da pomogne deci oboleloj od raka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA