Vreme čitanja: oko 2 min.

Dete (9) uradio tetovažu kanom na moru i zadobilo ožiljke za ceo život: Zabrinuta mama šalje upozorenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tipična zabava na odmoru koštala ih je "malo, ali skupo"

  • 0
Par Met i Moni, opekotine od sunca Foto: Facebook/ Moni N MattS hakesheff

Metju i Monika je bračni par iz Engleske, čiji se odmor sa decom pretvorio u noćnu moru. Umesto da jure širokim plažama, jurili su za zavojima po bolnicama, zbog infekcija kojima se niko nije nadao.

Naime, odlučili su ove godine da uživaju u Turskoj sa sinovima Čarlijem (7) i Olijem (9), a nekoliko dana pred povratak sa mora, dozvolili su sinovima da urade tetoviranje kanom u hotelu u kom su odsedali. Ovo zadovoljstvo ih je koštalo svega 35 evra.

Oli je odlučio da na grudima uradi sliku vuka od 10 centimetara, a njegov sedmogodišnji brat Čarli želeo je fudbalsku legendu Kristijana Ronalda na levoj nozi.

Nije mnogo prošlo kada je Oli počeo da se žali na svrab i peckanje grudi. Ubrzo je tetovirano mesto počelo da gnoji i postalo je vidno inficirano.

Veruje se da je zadobio opekotine izazvane parafenilendiaminom (PPD) - hemikalijom koja se obično nalazi u crnoj kani i tamnim bojama za kosu.

Nakon odlaska kod lekara opšte prakse i bolnice, lekari su potvrdili da je u pitanju hemijska opekotina, previli su je i propisali antibiotike.

Iako se Oli sada oporavlja, njegova mama, kaže da je u strahu da će mu ostati doživotan ožiljak u obliku te tetovaže.

- Oli je bio toliko uzbuđen što je uradio tetovažu kanom, ali je počela da ga svrbi i da iz nje curi nekakva žuta tečnost, tačnije gnoj. Pokušali smo da je skinemo, ali je bilo prekasno i samo je počelo da se pogoršava. Brzo su mu nastali plikovi, a njegova odeća i pokrivači za krevet bili su prekriveni žuto-crvenim mrljama. U bolnici nam je rečeno da Oli ima veoma jaku reakciju na crnu kanu. Ono što je trebalo da bude malo praznične zabave ostavilo je ožiljke na mom dečaku za ceo život - navela je ona.


Ova vrsta kane je zabranjena u mnogim zemljama, ali je na nesreću ove porodice, dečak imao susret baš sa njom.

- Osećam se krivom kao mama. Bilo je zabavna sama ideja da se to uradi na odmoru i osećam se krivim što sam im dozvolila da to urade. Zato, pre nego što odlučite da svoje dete tetovirate, razmislite ponovo. Naučena lekcija za nas - navodi mama.

Monika kaže da je i njen mlađi sin ostao sa crvenim tragovima na mestima gde je nacrtao svog idola u fudbalu.

- Prvo sam pomislila da je to samo Oli jer ima osetljiviju kožu, ali Čarli ima neke crvene mrlje na koži gde je bila glava Ronalda od kane. Srećom, nije ni blizu loše kao što je Olijeva tetovaža - rekla je Monika.

Hotel i turistička organizacija su obavešteni istog momenta kada su se vratili iz bolnice, a Monika, sada želi da podigne svest o opasnostima privremenih tetovaža u pokušaju da spreči da još jedno dete prođe kroz istu muku, prenosi "TheSun.co.uk".

(Telegraf.rs)

Video: Tattoo majstor Katarina Zlatić otkriva nam šta sve nosi njena zanimljiva uloga u svetu tetovaža

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA